Fermierii si liberalii il acuza pe ministrul Daea: s-a gresit formula de acordare a despagubirilor pentru seceta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Mai multi fermieri si parlamentari liberali in acuza pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, ca a gresit formula dupa care se vor acorda despagubirile pentru seceta. Totusi, seful MADR sustine ca formula este cea corecta si ca nu mai poate fi modificata in prezent, fara ca banii sa ajunga la fermieri cu intarziere.

Ministerul Agriculturii a decis acordarea unei despagubiri cel mult 1.500 lei la hectar, dar suma variaza in functie de gradul de calamitate.

Problema este, spun fermierii si liberalii, ca cei ale caror culturi au fost afectate in proportie de 50%, de exemplu, nu primesc jumatate din suma maxima, ci doar un sfert.

Citeste si: Consultari pentru Legea Laptelui: produsele autentice sa fie delimitate de cele pe baza de lapte

Agricultorii si unii deputati reproseaza ministerului condus de Petre Daea ca schema pentru stabilirea despagubirilor pentru seceta este gresita.

De exemplu, fermierii ale caror culturi au fost afectate in proportie de 50% nu primesc jumatate din suma maxima stabilita ca despagubire, ci doar un sfert.

Asa cum arata si calculele facute de Liga Producatorilor Agricoli, pe baza formulelor din ordonanta. Practic, daca o suprafata de 5 hectare este afectata in totalitate, fermierul va primi 7.500 de lei.

In schimb, daca doar jumatate din cultura a fost compromisa, despabugirea va fi de aproape 1.900 de lei, adica mai putin de 50%.

Ministrul Agriculturii insista, insa, ca formula de calcul este corecta si ca ea nu mai poate fi modificata. Comisia Europeana a anuntat deja ca a aprobat schema de sprijin. O eventuala schimbare ar intarzia alocarea banilor catre fermieri

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE