Agricultura, față în față cu schimbările climatice: ce soluții au fermierii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Utilizarea rațională a îngrășămintelor sau introducerea în cultură a soiurilor rezistente la secetă sunt câteva dintre soluțiile pe care le au fermierii în lupta cu schimbările climatice.

„Sectorul agricol trebuie să identifice soluții de adaptare, la niveluri diferite, pornind de la opțiuni tehnologice până la îmbunătățirea practicilor de gestionare a fermelor, dar și a politicilor și strategiilor din domeniu. Producătorii agricoli asigură utilizarea durabilă a resurselor de apă, atât prin practici agricole adecvate, cât și prin introducerea în cultură a unor specii sau varietăți de plante adaptate noilor condiții meteorologice, cum sunt cele rezistente la căldură și secetă, sau prin împădurirea unor suprafețe de teren agricol pentru reducerea efectelor inundațiilor sau a vântului puternic”, a declarat Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cadrul Forumului Internațional cu tema „Agricultura și schimbările climatice”, derulat sub auspiciile celei de a 52-a ediţii a Salonului Internaţional pentru Agricultură (SIA), care se desfășoară în Franța, la Paris, și reunește importanți actori implicați în domeniu, care vor prezenta evoluțiile și tendințele actuale ale sectorului agricol francez și mondial.

La Forumul Internațional cu tema „Agricultura și schimbările climatice”, participanții din peste 85 de state – reprezentanți ai ministerelor Agriculturii și Mediului și ai agențiilor din sector, discută despre schimbările climatice și consecințele acestora pentru agricultură, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, rolul politicilor publice pentru ca agricultura să facă față schimbărilor climatice, identificarea de soluții pentru o agricultură competitivă în contextul schimbărilor climatice. Între înalții oficiali care participă la eveniment se regăsesc președintele Republicii Franceze, Francois Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe şi Dezvoltării Internaţionale, Laurent Fabius, directorul general al FAO, José Graziano da Silva, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Exploatațiilor Agricole (FNSEA), Xavier Beulin.

Secretarul de stat, Daniel Dumitru Botănoiu, a afirmat, în discursul său, că agricultura reprezintă o sursă importantă de emisie a două gaze cu efect de seră, cum sunt oxidul de azot, eliberat în atmosferă de terenurile agricole din cauza transformării microbiene a îngrășămintelor ce conțin azot, și metanul, rezultat în mare parte ca urmare a utilizării îngrășămintelor provenite din procesele de digestie ale animalelor rumegătoare.

Salonul Internațional de Agricultură (SIA) este un evenimentul anual, care se va încheia pe 1 martie, și reunește peste 1.000 de expozanți internaționali, producători agricoli, de echipamente și utilaje agricole, furaje și nutrețuri, precum și de alimente și băuturi. Anul acesta, organizatorii estimează că expoziția va fi vizitată de peste 700.000 de persoane. La SIA vor fi expuse aproape 4.000 de animale de rasă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE