Indiferent de țară, toate femeile doresc să arate mereu tinere şi frumoase. Pornind de la această idee, Anta Kučere a renunțat la postul de economist din cadrul Ministerului Finanțelor din Riga şi s-a retras într-o zonă rurală de pe marginea fluviului Daugava.
Aici, împreună cu familia ei, a înființat ferma „Janavas”, o exploatație agricolă care cultivă plante aromatice, ce se întinde pe 14 ha, reprezentată în cea mai mare parte de pajiști valoroase, culturi de plante medicinale şi aromatice şi o livadă. Pe această suprafață, familia cultivă diferite soiuri de mentă, iasomie, cimbru, isop, tarhon, mărar, arpagic, usturoi, lavandă, muşețel, gălbenele, echinaceea, secară, gheara pisicii, pelin, mentă, angelică, lemnul-Domnului, leuștean sau alte plante aromatice. În anul 1993, exploatația a fost certificată ca fermă organică, dotată cu o saună și o casă mică de vacanță pentru familiile de turişti şi vizitatori, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală (RNDR).
În plus, proprietarii au creat un spațiu destinat plimbărilor în aer liber, unde cultivă: albăstrele, oregano, salvie, echinaceea, gălbenele, muşețel, mentă și angelică. Aici, turiştii se pot bucura de plimbări în natură și de peisajul rustic de poveste al fluviului Daugava, care-i inspiră să găsească metode noi de folosire a plantelor.
Plantele medicinale şi ierburile cultivate în cadrul exploatației agricole pot fi culese de turişti în stare proaspătă sau pot fi achiziționate în pachețele speciale. Această mică afacere contribuie la veniturile familiei, însă cea mai mare parte a câștigurilor provine din comercializarea şi distribuția plantelor pentru ceaiuri, precum şi din vânzarea unei creme produse în cadrul noii linii de cosmetice.
Crema poartă numele „Beāte”, iar ideea creării ei s-a bazat pe experiența personală a Antei și pe analiza financiară a pieței.
„Am tenul uscat și am avut probleme în găsirea unor produse de îngrijire facială adecvate – spune Anta. Într-o zi am cumpărat o cremă dintr-un magazin apicol. Studiindu-l, am început să mă gândesc: am o exploatație de plante medicinale şi aromatice, aş putea găsi ceva valoros aici… Un alt aspect important a fost şi scăderea numărului de clienți amatori de plante pentru ceaiuri, ca urmare a creşterii ofertei de produse medicinale de la exploatațiile similare din zonă. În acest context, eram în continuă căutare pentru valorificarea plantelor”, spune Anta Kučere.
Pornind de la ideea de a folosi numai materie primă naturală, produsă în mod ecologic, Anta Kučere a urmat un curs de perfecționare prin programul „Leonardo da Vinci”, având astfel ocazia să învețe, de la specialişti francezi, modul de producere a cremelor şi produselor cosmetice. Substanțele naturale sunt active şi au efect regenerativ, reducând efectele îmbătrânirii, mențin echilibrul de apă și tonusul pielii, îmbunătățindu-i elasticitatea şi aspectul.
Anta își amintește una dintre multele aventuri trăite în timpul punerii în aplicare a ideilor ei.
„Dacă mi-ar fi spus vreodată cineva că voi merge să studiez în Franța, o țară a cărei limbă nu o știu, nici măcar un singur cuvânt, să învăț să pregătesc produse de îngrijire a feței, aş fi zis că e imposibil. Dar acum sunt convinsă că nimic nu e dificil, indiferent de vârstă. Trebuie să fie persoanele potrivite lalocul potrivit şi întotdeauna să profiți de oportunități”, povestește Anta Kučere.
Bazându-se pe cunoştințele dobândite şi pe experiența mamei, Reinis, fiul Antei, acum proprietarul fermei, a implementat un proiect finanțat prin programul destinat producției non-agricole în mediul rural şi a transformat un vechi hambar într-un spațiu adecvat pentru distileria plantelor ş i realizarea de produse cosmetice naturale, creând crema „Beāte”. Echipamentul necesar pentru distilare a fost adus din Spania, fiind comparabil cu lampa magică a lui Aladin. Crema „Beāte” este vândută, în principal, în bazaruri, alături de celelalte produse ale fermei.
„Se pot câștiga bani şi în timpul crizei”, este convinsă întreprinzătoarea.
Acest fapt este demonstrat de succesul ideii de a produce o cremă naturală din produse aromatice.
De la intrarea cu noul produs bio pe piața letonă și ca urmare a prezenței lor în diverse expoziții și târguri de produse ecologice și rurale, producătorii au primit oferte şi sprijin din partea distribuitorilor pentru a continua afacerea.
„Deși drumul până la realizarea produsului finit a fost foarte sinuos, cel mai greu ne-a fost să găsim o piață pentru produsele noi. Cu toate acestea, am reușit să cucerim inimile clienților noștri”, mai spune Anta Kučere.
În prezent, ferma „Janavas” îşi primeşte vizitatorii cu produse bio. Anta Kučere spune că de-a lungul timpului a învățat că vârsta nu este un motiv pentru lipsa de acțiune şi de inițiativă în ceea ce priveşte pornirea unei afaceri, fiind convinsă că pe piața letonă există o nișă pentru activitățile ecologice şi pentru dezvoltarea afacerilor de familie.
„Terenul şi plantele ne pun la dispoziție materia primă. Prin asistența financiară europeană obținută pentru dezvoltarea serviciilor non-agricole și diversificarea activităților, ferma noastră a devenit profitabilă”, declară proprietarul.
Așadar, avem exemplul unei bune practici în ceea ce privește diversificarea activităților unei ferme și valorificarea produselor ei. Proiectul finanțat cu fonduri europene nerambursabile este transferabil către cei care practică agricultura ecologică. România are un potențial imens în domeniu: 300.000 ha de teren arabil certificat ecologic pentru producție, alte 500.000 ha de pajişti și 15.000 de operatori înregistrați în sistem la finele anului 2013.