România, vedetă în unul dintre cele mai mari scandaluri de fraudă cu produse BIO, cu complicitatea unor funcţionari români

Facebook
Twitter

Două firme din România au exportat aproximativ 5.500 de tone de cereale convenţionale şi seminţe uleioase în Germania şi alte ţări europene, declarându-le drept marfă bio.

Potrivit ziarului „Die Tageszeitung”, atât autorităţile române competente, cât şi firmele de achiziţionare ştiau că produsele agricole livrate de firmele Grains Trading şi JustOrganic nu corespund standardelor bio declarate. Ziarul vorbeşte despre unul din cele mai mari scandaluri de înşelăciune descoperită pe piaţa europeană a produselor bio.

Din România s-au importat produse „bio” în valoare de cel puţin 411.000 de euro.

În pofida unor încercări de a clarifica situaţia, Ministerul Agriculturii de la Bucureşti a dat ziarului răspunsuri evazive, scriu jurnaliștii germani. S-a precizat doar că ar fi fost constatate anumite nereguli şi că nu s-a putut stabili, în baza unor documente, provenienţa mărfurilor exportate. „Abaterile” ar fi atât de grave, încât cele două firme şi-au întrerupt afacerile cu mărfuri bio.

Deşi autorităţile de control din România erau la curent cu afacerile dubioase ale firmei JustOrganic, din judeţul Tulcea, ele nu au intervenit, mai scrie „Die Tageszeitung”. JustOrganic este implicată într-un scandal similar descoperit în Italia, unde procuratura a deschis o anchetă. Investitorul italian Gianpaolo Romani a fost arestat la domiciliu, iar directorului, Daniel Ciubotaru, i s-a interzis temporar orice activitate comercială.

Jurnaliștii de la „Die Tageszeitung” concluzionează că toată această operaţiune de înşelăciune în stil mare s-a putut realiza doar cu complicitatea unor funcţionari români. Firmele germane care ştiau de matrapazlâcurile de la JustOrganic poartă şi ele o vină pentru că nu au renunţat să importe alimente despre care ştiau că nu corespund standardelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE