septembrie 26, 2021

PNDR: spațiile de depozitare și drumul către profit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În vreme ce producătorii români spun că profitabilitatea cartofilor scade de la un an la altul, fermierii germani accesează fonduri europene nerambursabile și investesc masiv în spații de depozitare.

Nu de multe ori, cultivatorii români își vând marfa direct din câmp, fapt care nu îi ajută să obțină un preț care să le acopere cheltuielile și să le aducă și profit. Dacă ar deține spații de depozitare, ar putea comercializa marfa în perioade în care cartofii lor să aibă un preț corect.

Un exemplu în acest sens vine din regiunea Magdeburger Börde, cunoscută pentru cele mai fertile soluri din Germania și pentru calitatea producției de cartofi. Kartoffelaufbereitungs und Handels GbR este o companie de procesare și comercializare a cartofilor, activă în zone care țintesc să asigure cea mai bună calitate a cartofilor livrați către gospodăriile germane. Compania cumpără cartofii de la fermierii din regiune și îi împachetează și depozitează, înainte de a-i vinde distribuitorilor cu care are încheiate contracte de colaborare, potrivit informațiilor publicate de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Compania de procesare și comercializare a cartofilor Kartoffelaufbereitungs und Handels GbR a contribuit la creșterea calității și valorii producției locale de cartofi, prin construirea unei unități de depozitare moderne, care asigură respectarea tuturor cerințelor pieței.

Înainte de lansarea proiectului, firma avea nevoie de spațiu de depozitare, confruntându-se cu diverse obstacole logistice, din cauza distanțelor dintre unitățile de stocare, și cu o calitate nestandardizată a produselor, provocată de condițiile improprii în care erau ținute.

Obiectivul proiectului a fost creșterea competitivității prin reducerea costurilor, pe de o parte, și prin creșterea calității produselor, pe de altă parte, asigurându-se condiții optime pe tot parcursul procesului de lucru.

Prin contribuția FEADR, depozitul existent a fost extins, construindu-se o nouă unitate de depozitare, lungă de 24 m, sporindu-se astfel capacitatea de stocare cu 1.850 de tone, aceasta ajungând la un total de 8 500 de tone.

Noul depozit a fost echipat cu un sistem modern de ventilație, care asigură o temperatură constantă de 4-5 grade, până la momentul comercializării cartofilor.

Rezultatele și beneficiile directe au fost îmbunătățirea calității produselor și reducerea costurilor de stocare și transport. Investiția stabilizează venitul firmei, prin creșterea capacității de a răspunde cerințelor pieței și fluctuațiilor de preț.

Proiectul a îmbunătățit percepția despre Kartoffelaufbereitungs und Handels GbR, compania fiind promovată și considerată de către fermieri și distribuitori un partener de afaceri de încredere.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE