Plantele medicinale care se pot recolta în timpul iernii au mare căutare la export

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Chiar dacă iarna nu pare un sezon propice recoltării de plante medicinale, există o varietate de specii care pot fi recoltate tocmai în această perioadă și care sunt indicate mai ales în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Recolta culeasă din flora spontană poate fi exportată cu succes, mai ales pe piața europeană.

„Eu am expediat în Germania în 2013 o mie de kg, iar în 2014 1.500 kg de frunză de molid uscată. În timpul iernii, frunza de conifer, fie că vorbim de molid, brad, pin sau tuia, are de trei ori mai multe principii active decât vara. În plus, la această dată se pune mare preț pe un extract foarte simplu de făcut din frunza de tuia”, ne-a declarat ing. Petre Biolan.

Tot în timpul iernii se pot recolta Lichenii de piatră,  Lichenul de conifer  și Lichenul de stejar, alături de iederă, saschiu, fructe de păducel, de călin, drăcilă și pseudofructele de ienupăr. De asemenea, se poate recolta și comercializa cu succes vâscul, un foarte bun hipotensor.

Lichenii de piatră cresc pe stânci, în zona alpine, și apar sub formă de tufă, înaltă de 8-10 cm. Recoltarea se face numai pe vreme uscată, iar părțile brunificate se curăță de corpuri străine și se usucă natural. Lichenii de piatră sunt indicați în stimularea digestiei (în special a secreției stomacale, biliare, pancreatice), mai mult sub formă de extract alcoolic, tonic amar, stomahic, în anorexii,  la tratarea bronșitelor. Industria farmaceutică extrage din licheni antibiotice, active asupra bacilului Koch.

Lichenii de conifere cresc în pădurile de conifere, mai ales în cele de molid de pe versanții nordici, pe pomi (trunchi, ramuri) și pe sol. Lichenii de conifere se recoltează pe vreme uscată, tot timpul anului. Lichenii de conifer se folosesc, datorită conținutului de acizi alifatici, cu precădere la prepararea săpunurilor și a produselor cosmetice.

Lichenii de stejar au proprietăți antibiotice, împotriva bacilului tuberculozei, al agentului difteriei.

Iedera a fost preţuită încă din antichitate, pentru proprietățile ei medicale, fiind cunoscută de mii de ani drept plantă medicinală ce poate lupta cu tusea, reumatismul şi bolile de ficat. Cercetători au descoperit că frunzele de iederă conțin o complexitate de substanţe vindecătoare, capabile să lupte cu peste 40 de boli, în special în ameliorarea tusei și vindecarea afecțiunilor aparatului respirator. Siropurile de tuse care conțin iederă, produse în regim ecologic, sunt de câteva ori mai scumpe decât preparatele convenționale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE