Un apicultor roman cere la Bruxelles stoparea comertului cu miere falsificata

Facebook
Twitter

Dupa ce mai multe analize, publicate in mediul virtual, au aratat ca o parte din mierea din comert nu este conforma, un apicultor din judetul Prahova este hotarat sa se implice in stoparea acestui fenomen, inclusiv prin intermediul unei solicitari adresate institutiilor europene.

Lipsa de reactie a autoritatilor cu privire la calitatea mierii pe care o regasim in magazine, precum si scaderea pretului la miere l-au facut pe administratorul companiei Tremot Dobre si Fiii, Traian Dobre, sa traga un semnal de alarma in acest sens.

„In momentul de fata exista probleme foarte grave care au loc in domeniu. In acest sens, am realizat un document pe care l-am inaintat Bancii Nationale, Ministerului Agriculturii, Ministerul Finantelor, Ministerul Sanatatii, ANSVSA, ANPC, precum si Agentiei de Administrare Fiscala, in cadrul caruia ii informez despre ce se intampla, cerandu-le si un punct de vedere. Ulterior, intentionez sa trimit o solicitare asemanatoare si la Directia pentru Sanatate, Siguranta Alimentara si FEEDM, din cadrul Comisiei Europene. Punctele pe care le solicit sunt urmatoarele: In primul rand, sa se stopeze cu importul de miere fara origine corect declarata si in special a produselor apicole care din pret se demonstreaza ca importul se face cu incalcarea celor mai elementare norme. Apoi, cer interzicerea din piata a celor care valorifica produse falsificate sau cu declararea unor calitati neconforme cu normele interne si europene. De asemenea, este necesara si o reglementare a prezentarii produselor apicole”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Traian Dobre.

Pentru a veni cu dovezi asupra celor afirmate, apicultorul din Prahova a realizat analize la circa 19 sortimente de miere pe care le regasim in magazine. Rezultatele arata ca o parte din mierea comercializata este fie falsificata, fie industriala, fie vanduta sub un sortiment incorect.

sortimente tabel

Sursa: Traian Dobre (Click pe imagine pentru a mari)

„Cele 19 probe sunt de la 6 firme de procesare din Romania. Exista si miere de calitate, dar din pacate regasim si multa miere care in mod normal nu ar fi trebuit sa se regaseasca la raft. Analizele le-am facut din banii mei, am cheltuit circa 4.000 de euro cu aceasta investigatie de piata. Din cauza mierii neconforme, amestecata cu cea buna si vanduta apoi in Uniunea Europeana a facut ca pretul mierii sa scada in ultima perioada. De asemenea, si interesul consumatorilor pentru mierea romaneasca buna a scazut”, ne-a mai spus apicultorul din Prahova.

Potrivit lui Traian Dobre, anul trecut s-au importat in primele 10 luni ale anului 2.500 tone de miere, majoritatea din China/Ucraina direct sau prin intermediari.

Pretul mediu la acest import a fost de 2,3 Eu/kg din care la poliflora s-a platit intre 1,46 – 1,86 Eu/kg, iar la salcam intre 2,6-2,9 Eu/kg. Din totalul acestui import, direct din China, s-au adus 500 tone la un pret mediu de 1,8 Eu/kg, din Polonia (miere produsa in Ucraina) 900 tone la 1,71 Eu/kg, iar din Ucraina 105 tone la 1,46 Eu/kg, conform administratorul companiei Tremot Dobre și Fiii.

Anul trecut, Traian Dobre a reusit sa exporte in China peste 15 tone de miere romaneasca, de tei si poliflora. Anual, Romania exporta circa 10.000 de tone de miere, insa aceasta cantitate ar putea fi mult mai mare daca autoritatile de la noi ar semna acorduri bilaterale pentru acest produs, la fel cum exista pentru carne, ulei sau vin.

In 2015, productia de miere a Romaniei s-a situat la 18.000 de tone, cu circa 30% mai putin decat cea inregistrata in 2014, principalele cauze ale acestei diminuari fiind mortalitatile si depopularile numeroase in cadrul familiilor de albine, precum si efectele schimbarilor climatice. Mai mult decat atat, exportul de miere din 2015 a fost unul mai slab decat in alti ani, in general din cauza existentei unui surplus pe piata Uniunii Europene, dar si din cauza nerespectarii tehnologiilor de crestere de catre unii apicultori.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE