Cum a reusit un apicultor prahovean sa vanda 15 tone de miere in China si sa aiba vanzari anuale de 5 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Peste 15 tone de miere romaneasca, de tei si poliflora, au fost livrate de curand in China. Cel care se poate mandri cu o asemenea afacere este Traian Dobre, un cunoscut apicultor din judetul Prahova. Anual, Romania exporta circa 10.000 de tone de miere, insa aceasta cantitate ar putea fi mult mai mare daca autoritatile de la noi ar semna acorduri bilaterale pentru acest produs, la fel cum exista pentru carne, ulei sau vin.

Pentru a cumpara de la noi, chinezii au venit cu o serie de conditii stricte, si anume ca mierea sa fie livrata in borcane si sa i se faca nu mai putin de 50 de analize.

„Se lucreaza destul de greu cu China, dar asta pana cand prind incredere in tine. Chinezii au pretentii foarte mari in ceea ce priveste calitatea produselor alimentare. Pentru Europa noi facem in general 28 de analize la miere, insa pentru ei au mai fost nevoie de inca 24 de analize, adica mai bine de 50. Costurile analizelor au fost foarte mari. Daca pentru analizele normale se plateste cam 2.600 de euro, pentru un camion, pentru analizele solicitate de China s-a platit chiar si 4.000 de euro. Cu toatea acestea, cumparatorii au suportat costurile”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Traian Dobre, administratorul companiei „Tremot Dobre si Fiii”.

Una dintre cauzele pentru care cumparatorii chinezi au solicitat nenumarate analize pentru mierea romanesca este deoarece autoritatile romane nu au un acord bilateral cu China pe acest produs.

„ANSVSA, culmea, are acord cu China pentru carne si alte produse, insa nu pe miere. Atunci de ce dau voie la mierea chinezeasca sa intre in Romania? Plus ca daca am avea un acord, am fi putut sa exportam la preturi mai mari”, este de parere Traian Dobre.

Pentru a putea exporta asemenea cantitati, Traian Dobre colecteaza mierea de la circa 1.500 de apicultori din toata tara, o afacere care i-au adus anul trecut venituri de peste 5 milioane de euro.

„Reusim sa facem pana la 2.500 de tone de miere pe an. In ceea ce priveste preturile, acestea au fluctuatii destul de mari. Salcamul s-a vandut anul trecut cu 6,5 euro, anul acesta este 5,5 euro, insa strainii vor sa-l duca la 4 euro. Au simtit ca e suficienta cantitate pe piata. Poliflora nu-i intereseaza pe straini, deoarece a intrat Ucraina pe piata si lumea vrea sa o ajute. Au miere doar de floarea-soarelui, insa o vand mai ieftin, data fiind situatia”, mai spune apicultorul prahovean.

Aflat acum in topul exportatorilor de miere din Romania, Traian Dobre a inceput sa se ocupe de apicultura din 1992, punand accent pe dezvoltarea produselor ecologice. Desi se poate lauda ca peste 95 la suta din mierea sa este vanduta la export, apicultorul prahovean nu este pe deplin multumit, asta deoarece ar fi prefarat sa vanda mierea in tara.

„Daca as concura sa intru in supermarket as fi pe locul 3. Asta deoarece eu vand miere naturala, neamestecata cu sirop sau zahar sau cu miere falsificata. Noi mancam mierea falsificata de afara si mierea noastra, buna, o dam la export. Asta e adevarul. Romanii cumpara foarte putina miere. Pretul prea mare e de vina. Cele mai importante exporturi le fac in Germania, Spania, Italia, Austria. Acum si in Asia. Chinezii vor sa cumpere foarte multe produse si animale vii de la noi, insa trebuie sa fim si noi seriosi”, explica Traian Dobre.

Romania este in prezent al patrulea mare producator de miere din Europa, avand o productie anuala medie de 20.000 de tone. Jumatate din aceasta merge la export.

O nemultumire a apicultorului prahovean este ca fermierii folosesc insecticide din ce in ce mai puternice, lucru care poate conduce la boli incurabile pentru albine. „Anul acesta au fost foarte multe mortalitati la albine din cauza culturilor tratate cu fel si fel de insecticide si pesticide. Multe tratamente sunt haotice”, afirma Traian Dobre.

Anul acesta, apicultorul prahovean va exporta din nou miere in China, precum si alte produse realizate de el.

Romanii consuma in medie 500 de grame de miere pe an, o cantitate de trei ori mai mica decat nemtii sau olandezii.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE