apicultura

Idei de afaceri: cresterea matcilor, cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu 10.000 de euro fonduri europene nerambursabile, accesate prin vechiul PNDR, Iuliana Baciu din Caracal, judetul Olt, si-a extins si modernizat exploatatia apicola.

Proiectul a fost finantat prin Axa 1 a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, fiind implementat in perioada iulie 2009 – iulie 2012. Motivul care a stat la baza implementarii acestui proiect a fost dorinta initiatoarei de a dezvolta si moderniza stupina detinuta, prin achizitionarea de echipamente capabile sa asigure cresterea productivitatii si un consum mai mic pe unitatea de rezultat.

La momentul depunerii proiectului, Iuliana Baciu detinea o exploatatie apicola formata din 80 de familii de albine si mijloacele necesare pentru a face stuparit pastoral – platforma apicola, potrivit datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala. Amplasata la periferia municipiului Caracal, stupina se incadra ca nivel de dezvoltare economica, respectiv 6 UDE, la conditiile cerute  de masura 112. Astfel, prin proiect, beneficiara si-a propus sa creasca efectivul familiilor de albine la 130 si sa achizitioneze utilaje si unelte apicole necesare modernizarii stupinei.

Obiectivul general al investitiei se incadreaza la imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului apicol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului de modernizare printr-o utilizare mai buna a factorilor de productie.

Obiectivul specific este reprezentat de cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri si a volumului productiei destinate comercializarii pentru ca exploatatia apicola sa devina viabila din punct de vedere economic. Au fost atinse urmatoarele obiective:

  • cresterea veniturilor exploatatiei prin imbunatatirea performantelor ei generale;
  • adaptarea productiei la cerintele pietei;
  • respectarea normelor comunitare prin calitatea produselor apicole;
  • alinierea la cerintele tehnologice moderne;
  • cresterea efectivului de albine de la 80 de familii la 130 de familii;
  • imbunatatirea abilitatilor organizatorice ale responsabilului exploatatiei, beneficiara absolvind un curs de calificare in domeniul apicol;
  • diversificarea productiei.

Prin implementarea proiectului cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura a fost amenajata camera de extractie, au fost achizitionati 50 de stupi si echipamente pentru lucrari in stupina si pentru extragerea mierii, respectiv centrifuga electrica, filtre, cutite pentru descapacire, descapacitor electric, bidoane de inox cu capac, afumatoare si dalti apicole.

In urma implementarii proiectului, dimensiunea economica a exploatatiei apicole a crescut cu aproximativ 4 UDE, iar capacitatea de productie a stupinei cu aproximativ 35%, acesti indicatori fiind atinsi datorita achizitionarii celor 50 de stupi si a echipamentelor necesare dotarii acesteia.

Achizitionarea de tehnologie noua pentru a creste productivitatea stupinei si amenajarea camerei de extractie au reprezentat elementul inovator al proiectului. De asemenea, beneficiara proiectului implementat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura se ocupa si cu cresterea matcilor, ceea ce inseamna o diversificare a activitatii intreprinderii individuale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE