Datorita vremii calde din ultima perioada, apicultorii romani au inceput sa comercializeze primele borcane cu miere de rapita si de salcam. Crescatorii de albine considera ca acest an va fi unul bun pentru productia de miere, pretul acestui produs fiind mai mic decat cel inregistrat in 2014.
In judetul Alba, apicultorii sunt incantati de modul in care se prezinta, la acest moment, productia de miere de salcam. Acestia sunt de parere ca pretul kilogramului de miere va scadea in acest an cu cel putin 5 lei fata de 2014.
„Productia de anul acesta o sa fie mult mai buna. Anul acesta vad ca merge salcamul, a dat ceva. Sa speram ca va fi la fel si la tei si floarea-soarelui. En-gros vindem cu circa 25 de lei kilogramul de miere de salcam. In piata ar ajunge la 30 de lei”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Tius Gheorghe, din judetul Alba.
Apicultorul din Alba se ocupa de stuparit de mai bine de 17 ani si detine in prezent peste 400 de albine.
O productie buna estimeaza ca va avea in acest an si Constantin Verdes, apicultor din judetul Teleorman, care detine in prezent 36 de familii de albine.
„Pana acum, pentru mine, este un an bun. M-a ajutat Dumnezeu. Am scos si la rapita si la salcam. Acum suntem mutati la tei. Fata de anul trecut e foarte bine. Stupii au fost bine dezvoltati, in parametrii, si au putut sa culeaga. Sunt multimit pana acum. Consider ca voi avea o productie medie, de aproximativ 12 kilograme de miere pe familia de albine”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Constantin Verdes, apicultor din judetul Teleorman.
Mierea de rapita este vanduta firmelor de colectare cu pretul de 11-15 lei kilogramul, in timp ce la consumatorul final aceasta poate ajunge la circa 25 lei. Cu toate acestea, pretul este mai mic decat anul trecut, atunci cand kilogramul de miere de rapita se vindea, in medie, cu 25 de lei pentru procesatori si 30 de lei in piata.
„Noi depindem mult de firmele de colectare. Am vandut cu 11-15 lei kilogramul de mierea de rapita. Pentru salcam inca suntem in asteptare. Avem cui sa vindem, reusim sa o dam si la particulari, cu un pret cu circa 5 lei mai mare”, afirma Constantin Verdes.
O nemultumire a apicultorului din judetul Teleorman este ca nu a putut sa-si dezvolte si mai mult afacere prin intermediul unor fonduri europene nerambursabile.
„Am incercat sa accesez fonduri europene, insa nu am putut pentru ca am depasit varsta de 40 de ani. Este un mare dezavantaj, pentru ca si noi avem copii pe care trebuie sa-i tinem la scoli. Nu ne-a sprijinit mai deloc noua legislatie. Am fost multumiti, pot spune, de Programul National Apicol”, mai spune Constantin Verdes.
Pe de alta parte, exista apicultori care asteapta venirea toamnei pentru a comercializa mierea cu un pret mai mare.
„Pana in prezent acest an este bun, nu neaparat foarte bun. Vremea a tinut un pic cu noi, in sensul ca nu a plouat si ca albinele au putut sa culeaga nectar de calitate. Cu siguranta productia din acest an este mai buna. Eu personal nu comercializez pana inspre toamna, deoarece preturile sunt mici acum. Fata de anul trecut vor mai scadea preturile,dar nu atat de mult”, spune apicultorul Nicolae Vornicelu, din judetul Bacau.
Cei care doresc sa acceseze fonduri din Programul National Apicol o pot face pentru sprijinirea activităţilor de profilactică şi combatere a varoozei, a analizelor fizico-chimice ale mierii, achiziţionarea materialului biologic pentru refacerea şeptelului apicol care favorizează obţinerea produselor apicole de cea mai înaltă calitate în stupine. Mai multe detalii puteti gasi aici.