Winkler: birocratia, problema care ii impiedica pe fermierii romani sa acceseze fonduri europene

Facebook
Twitter

Europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat ca Romania ar trebui sa-si imbunatateasca performantele in ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene pentru a avea un cuvant mai greu de spus atunci cand vor incepe negocierile pentru bugetul aferent PAC 2021-2027, relateaza Agerpres.

Oficialul a adus in discutie si problema birocratiei, sustinand ca reglementarile interne ale Romaniei pun piedici fermierilor care doresc sa acceseze fonduri europene. In acest sens, Winkler a vorbit despre o propunere legislativa ce urmarea sa debirocratizeze sistemul dar care este tinuta in asteptare de trei ani.

„Problema cea mai dureroasa care ne impiedica sa ne imbunatatim performanta in domeniul fondurilor de coeziune este birocratia. Chiar daca o parte a ei provine de la Bruxelles, cea mai apasatoare parte vine de la Bucuresti prin acele reguli, cerinte suplimentare de autorizare, de avizare si reavizare pe care primarii si consiliile locale, dar si oamenii de afaceri care doresc sa intocmeasca proiecte cu finantari europene, le cunosc prea bine. Asteptam de trei ani o promisa lege cu privire la debirocratizare, dar aceasta lege inca nu a venit”, a spus deputatul, intr-o conferinta de presa.

Discutii aprinse in Parlamentul UE cu privire la bugetul post 2020

Iuliu Winkler a dezvaluit ca la momentul actual, in interiorul Parlamentului European se poarta discutii aprinse, generate de diminuarea bugetului european post-2020 dar si de viitorul UE in contextul Brexit-ul.

Iesirea Marii Britanii din UE va lasa spatiul intracomunitar cu o gaura de 12 miliarde de euro, lucru care s-ar putea reflecta in reducerea bugetelor pentru Politica Agricola Comuna dar si pentru Politica de Coeziune.

„Cea mai importanta miza o reprezinta finantarea celor doua mari politici europene, Politica Agricola Comuna si Politica de Coeziune”, a explicat europarlamentarul, adaugand ca Romania nu isi poate permite diminuarea finantarilor aferente celor doua politici si ca trebuie sa-si gaseasca aliati in tari din centrul si estul Europei, care sa sustina aceasta cerinta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE