Vești proaste pentru agricultori: seceta continuă în Moldova, Muntenia și Dobrogea

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 11-17 ianuarie 2014, realizată de ANM, arată că, sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole, iar pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, nord-estul Munteniei, local în centrul și sud-estul Dobrogei, precum și izolat în sud-vestul Crișanei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -6…8°C, în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1…8°C comparativ cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului se va situa între 0…12°C, în aproape toată ţara. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -12…5°C pe aproape întreg teritoriul agricol, cele mai scăzute valori semnalându-se în zonele depresionare, unde vor fi condiţii de producere a îngheţului la sol.

Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ploi locale, în cea mai mare parte a teritoriului, dar și mixte (ploaie, lapoviţă și ninsoare), îndeosebi în jumătatea de nord a ţării, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. În zonele joase se va semnala ceaţă, izolat asociată cu depunere de chiciură.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, nord-estul Munteniei, local în centrul și sud-estul Dobrogei, precum și izolat în sud-vestul Crișanei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor de cultură şi mai lent în depresiunile din nordul şi centrul ţării.

La speciile de orz şi grâu de toamnă va fi posibilă definitivarea fazei de răsărire (90-100%), continuându-se totodată formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%).

La cultura de rapiţă se va înregistra predominant faza de înfrunzire (11-14 frunze), iar starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie.

În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va semnala în continuare repausul vegetativ.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări:

  • Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
  • Administrarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la speciile de toamnǎ semănate în epoca optimă.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE