Moţii din Apuseni: Latifundiarii trag sforile în agricultură

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Reprezentanții asociațiilor crescătorilor de animale din zona Munților Apuseni s-au întâlnit cu factori de decizie din sectorul agricol, în cadrul unui work-shop care a avut loc sâmbăta trecută, la Vidra de Sus. Moții le-au transmis celor din București că funcționarii nu-și fac treaba, iar marii latifundiari își impun voința peste tot, în defavoarea micilor producători.

Fermierii au fost reprezentați la întâlnirea de la Vidra de Sus de Aurel Stan, președintele Federației Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști (FMFCADUP). Din partea APDRP a participat directorul general Nicolae Popa. Întâlnirea avut caracter de work-shop, în care au fost dezbătute problemele ivite în implementarea proiectelor cu finanțare europeană și propunerile de modificări legislative referitoare la agricultură.

La cererea domnului Aurel Stan a fost luat în discuție și modul de funcționare al agențiilor regionale ale APIA și APDRP din județul Alba care, în opinia reprezentanților fermierilor, prezintă deficiențe atât la nivelul comportamental al funcționarilor față de agricultori, cât și la nivelul competențelor și cunoștințelor profesionale ale acestora, care îi fac să interpreteze normativele și procedurilor uneori într-o manieră personală. Domnul director APDRP Nicolae Popa a luat act de aceste nemulțumiri și a promis o atenție sporită și acestor aspecte ale funcționării agențiilor descentralizate din agricultură.

Totodată, președintele asociației fermierilor din Apuseni a exprimat necesitatea reluării consultării reprezentanților fermierilor de către inițiatorii din Ministerul Agriculturii a măsurilor reglementatorii. În opinia acestuia, în acest moment, interesele micilor fermieri crescători de animale nu sunt reprezentate la nivel național de nimeni fapt ce duce la luarea de măsuri și propuneri de ajutoare financiare pe care nu le poate accesa nimeni. Afirmația a fost ilustrată prin recenta măsură de ajutor de minimis pentru achiziția de tancuri de răcire a laptelui care conține niște condiții imposibil de respectat, constituindu-se în timpul derulării în adevărate capcane pentru cei care reușesc să le obțină. De asemenea, a mai spus Stan,  intereselor marilor fermieri nu sunt întotdeauna aceleași cu cele ale micilor fermieri atât în sectorul vegetal cât și al creșterii de animale, cei mari cu forță financiară reușind de mai multă vreme să-și impună interesele în fața celor mici atât la nivelul Ministerului Agriculturii, cât și la nivel legislativ.

A fost luat în discuție și noile reglementării privind produsele tradiționale care pentru micii fermieri vor fi un debușeu important în anii viitori. A fost apreciat caracterul mai restrictiv al reglementarilor care va face dificilă existența unor falși producători tradiționali. Din păcate menținerea aceluiași cadru de reglementare la nivel sanitar-veterinar face imposibilă pentru adevărații producători tradiționali, cei cu ferme mici, să intre pe piața produselor tradiționale. Astfel se propune obținerea de derogări de la reglementari pentru cantități mici de produse și pentru unele tipuri de produse.

A fost atinsă problema interdicției de vânzare a laptelui fără certificat de conformitate în piețe de către micii producători. Federația FMFCADUP solicită Ministerului Agriculturii găsirea unei soluții prin derogări pentru anumite cantități și pentru o perioadă de timp deoarece în nici un caz țăranii nu vor putea obține certificate de conformitate pentru cei câțiva litrii pe care îi pot vinde în piețe deoarece prețul unei analize este mai mare ca valoarea laptelui dacă se vând 2-4 litri de fiecare producător individual. Federația va continua demersurile în perioada următoare pentru găsirea unei soluții.

A fost prezent domnul Nicolae Popa director în cadrul Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit care a prezentat ultimele evoluții din Planul de Dezvoltare Rurala 2014-2020, direcțiile în care acesta se va îndrepta, măsurile de finanțare disponibile în prima jumătate a anului. Astfel este posibil ca în luna aprilie să fie deschise sesiuni de cereri de proiecte pe măsurile M121 și M122.

Au mai fost prezenți și furnizori de echipamente de industrie alimentară și consultanți de proiecte cu finanțare europeană în domeniul agriculturii.

Această întâlnire face parte dintr-o serie de întâlniri organizate în zona Munților Apuseni de micii fermieri din zona montană, prin reprezentanții acestora din asociațiile crescătorilor de animale și Federația Micilor Fermieri Crescători de Animale Deținători și Utilizatori de Pajiști, condusă de președintele Aurel Stan, cu reprezentanții parlamentari și cu domnul Nicolae Popa, director în cadrul APDRP București. În precendenta întâlnire senatorul Teodor Atanasiu și-a prezentat proiectul de lege pentru realizarea unor  abatoare mobile pentru zonele în care există deficit, zona Munților Apuseni fiind una dintre ele, dar care nu pot susține cantitativ un abator modern. S-a cerut, în cadrul acestei întâlniri, de către Federația FMFCADUP prin președintele ei domnul Aurel Stan să se aducă unele unele modificări proiectului de lege care, în opinia acestuia, să vină în sprijinul asociațiilor profesionale și de proprietari ale agricultorilor. S-a stabilit ca aceste propuneri să fie trimise în mod oficial în cel mai scurt timp inițiatorilor proiectului de lege.

Un alt proiect relevant pentru mici fermieri și sprijinit de către senatorul de Alba împreună cu domnul Nicolae Popa este cel de rezolvare a situației zecilor de mii de dosare penale deschise de APIA împotriva agricultorilor care au dat declarații inexacte privind datoriile la bugetele de stat necesare în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabilă la măsura M141.

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE