septembrie 21, 2021

Utilaje agricole pentru dezvoltarea fermelor mici şi mijlocii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe 20 mai se deschide prima sesiune de depunere a proiectelor în vederea accesării de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Printre investiţiile pe care le pot face fermierii se numără şi achiziţia de utilaje. Maschio Gaspardo propune o serie de utilaje şi echipamente agricole, adaptate condiţiilor pedoclimatice din zonele agricole ale ţării.

Pachete de utilaje adaptate pentru Câmpia de Vest şi zona de câmpie din sudul României

Promovarea sectorului agricol ca prioritate de dezvoltare a economiei ţării este o veste bună pentru toţi fermierii din România, fie că sunt deţinători de ferme mici, mijlocii sau mari. Pe de altă parte, într-o piaţă în continuă schimbare, fermierii au nevoie de cât mai mult suport atât din partea statului, a Uniunii Europene, a băncilor cât şi din partea furnizorilor sau producătorilor de utilaje agricole.

“Dacă fermierii mari îşi bazează creşterea afacerilor pe un mix între capacitatea lor financiară şi eficienţa utilajelor şi serviciilor agricole, pentru fermierii mici şi mijlocii, eficienţa utilajelor în care investesc reprezintă criteriul principal în procesul de elaborare al planului de afaceri”, arată reprezentanţii Maschio Gaspardo.

Producătorul a creat două pachete de utilaje adaptate pentru Câmpia de Vest şi zona de câmpie din sudul României: unul pentru sezonul de păioase şi altul pentru cultivatorii de vie.

Pachetul de utilaje pentru sezonul de păioase

Primul pachet cuprinde utilaje pentru mai multe etape ale culturii plantelor păioase: pregătirea terenului, semănatul , erbicidatul, iar pentru perioada de după recoltare o tocătoare pentru resturile vegetale. În etapa de pregătire a pământului,  plugul reversibil LELIO S3 este o soluţie eficientă. Faptul că este reversibil permite revenirea pe aceeaşi brazdă rezultând într-o lucrare de bună calitate.

În urma achiziţionării fabricii Pietro Moro, plugurile Maschio Gaspardo vin cu brăzdar din tungsten. Aceasta oferă fermierului un utilaj cu o viaţă mai lungă, iar cadrul robust aduce o rezistenţă sporită în terenurile specifice zonelor de câmpie.

Pentru fermierii care exploatează suprafeţe de 50 de hectare, producătorul propune semănătoarea mecanică NINA 400. Aceasta este vândută cu disc simplu de semănat, ceea ce face ca utilajul să fie o opţiune fiabilă şi rentabilă. În condiţii de secetă, solurilor din câmpiile din România, devin mai dure, iar discul simplu se comporta excelent in astfel de situatii. Pe de alta parte, în cazul unei umidităţi sporite, randamentul rămâne impecabil.

În tehnologia agricolă, din ce în ce mai mulţi fermieri investesc în utilaje combinate. În acest sens, semănătoarea NINA oferă posibilitatea de a fi uşor conectată la o grapă Maschio. Acest utilaj combinat are ca efect o eficienţă ridicată atât din punct de vedere al timpului de lucru, precum şi al cantităţii de combustibil necesar, deoarece îi permite fermierului  să realizeze două lucrări simultan.

Pentru orice cultură de păioase, soluţiile pentru tratare împotriva dăunătorilor sunt  extrem de importante . În acest pachet oferit de grupul italian este inclusă maşina de erbicidat purtată, perfect adaptată pentru fermele mijlocii, GIOVE. Această maşină este extrem de fiabila, datorita posibilitatilor numeroase de configuratie: bazinul poate varia de la 665 până la 1.298 de litri pe când bara de stropit de la 12 la 18 metri. Această bară are închidere hidraulică şi datorită posibilităţii de închidere în X este o maşină uşor manevrabilă în locuri mai puţin generoase din punct de vedere al spaţiului.

Nu în ultimul rând, în acest pachet, producătorul italian propune o tocătoare robustă cu ciocane numită CHIARA. Aceasta tocătoare vine în diferite mărimi, iar pentru acest pachet, conceput pentru fermierii cu suprafeţe de până la 50 de hectare de teren agricol, este propusă lăţimea de lucru de 250 cm. Acest utilaj poate toca resturi vegetale cu diametru de până la 9cm.

Pachetul de utilaje pentru cultura de vie

În ceea ce priveşte pachetul de utilaje pentru viticultori, acesta este compus din freza cu palpator, pulverizatoare special concepute pentru vie, cositoare şi nu în ultimul rând o tocătoare. Freza cu palpator are cuţite care rezistă oricărui tip de sol pe care îl poate întâlni în viile din câmpiile române. Modelul AZ vine cu o transmisie laterală în baie de ulei şi un sistem de deplasare pe cilindru.

Pentru stropit, fermierii pot opta între două modele de pulverizatoare. Primul este APOLLO TGZ. Acesta este un pulverizator tractat care este dotat cu regulator electric de presiune şi un agitator hidraulic cu conductă perforată. În funcţie de dimensiunea utilajului, acesta poate oferi o capacitate de pulverizare de la 31.500 până la 45.000 de m3/h.

Cel de-al doilea utilaj se numeşte URANO TGZ. Acesta este un pulverizator tractat care vine cu un ecartament roatăa cu lăţime reglabilă pentru a putea acoperi diferitele tipuri de culturi de vie. Ambele sunt dotate cu pompe Comet, iar cel din urmă are o putere variabilă de la 95 până la 135 l/min.

DEBORA C este o cositoare cu disc purtată lateral având transmisie pe curea. Este fiabilă în vie deoarece este mobilă printr-un mecanism hidraulic, controlabil cu uşurinţă din tractor. Discurile şi cuţitele acestei cositori sunt din oţel. Nu în ultimul rând, aceasta are un dispozitiv de siguranţă la cadru cu decuplare, caracteristică importantă pentru producătorul agricol.

Ultimul utilaj din acest pachet este o tocătoare numită CORAZZA. Aceasta este o tocătoare cu ciocane care poate fi folosită atât pentru iarbă cât şi pentru vlăstare, cu diametru de până la 10cm. Ea este dotată cu un rotor cu echilibrare electronică cu  dispunere elicoidală a uneltelor.

Acces la finanţare avantajoasă pentru dezvoltarea fermei

Pe lângă o gamă completă de utilaje, Maschio Gaspardo România vine în întâmpinarea fermierilor care doresc să îşi dezvolte fermele cu diferite posibilităţi de finanţare, accesibile datorită parteneriatelor strategice dintre Maschio Gaspardo România şi entităţi precum VB Leasing şi UniCredit Ţiriac Bank.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE