INDAGRA 2013: oferte multe, prețuri pe măsură

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La ediția din acest an a INDAGRA au fost peste 430 de expozanți și vreo 50.000 de vizitatori din toată țara și din străinătate. Chiar dacă n-au făcut prea multe vânzări sau cumpărături la târg, fermieri și dealerii sunt mlțumiți că au văzut ce mai e nou, au intrat în contact cu posibili clienți sau furnizori. Fermierii speră în prețuri la utilaje și tehnologii mai apropiate de puterea lor de cumpărare.

Ciobanii au fost printre cei mai mulțumiți vânzători, motivul succesului fiind și prețurile mai mici cerute pentru animalele din bătătură, dar și dimensiunea acestora: oile și caprele sunt ma ușor de transportat. Prahoveanul Constantin Tudor a luat ochii vizitatorilor cu stâna sa tradițională, unde învârtea de zor, cu cușma neagră ridicată de pe frunte, în ceaunele mari, puse pe pirostrii, unul cu tocană de oaie, altul cu mămăligă, făcute după rețeta proprie a baciului. La INDAGRA 2013, ciobanul a adus câțiva măgari și câteva mioare din rasele Țigaie și Țurcană Bucălaie, păzite de un dulău cenușiu, ce lătra din colțul său la oice vizitator care îndrăznea să întindă mâna peste gard.

Baciul se laudă că a vândut vreo 50 de oi și vreo trei măgari. Pe oi a cerut cam 600-700 de lei/cap, iar pe măgari vreo 800-1.000 de lei/cap de animal. Un alt bace, venit tocmai din zona Luncani, Gheorghe Bodea, n-a adus oi de vânzare. Le-a adus să le vadă lumea, să vază ca-s faine și să îl caute mușterii mai apoi, la stână, tocmai în „vârful muntelui”. Țurcanele sale sunt mai scumpe: 5.000 bucata. Acasă, în Hunedoara, baciul are, alături de un cioban partener, vreo 25.000 de capete.

La INDAGRA 2013 au fost și Țurcane Bucălaie din Suceava, dar și Oi cu cap negru, din Teleorman, sau Caracul din Botoșani.

N-au lipsit nici bovinele de carne. Ferma Lucos din Suceava a adus exemplare Charolaise, cei de la Carmolimp au adus mai multe capete de Limousine, iar cei de la Karpaten Meat au vent cu mai multe exemplare de Black Angus.
Un vițel de carne ajuns la 8 luni și la o greutate de peste 250 de kilograme se vindea la INDAGRA 2013 cu 1.200-2.000 de euro. Dacă prețurile vi se par mari, crescătorii dau asigurări că banii investiți se recuperează rapid, în condițiile în care un kilogram în viu se vinde cu 3-3,5 euro.

Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească Tip Simmental a organizat o licitație cu strigare, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare aproximativ 20 de bovine de rasă cu pedigree. Taurul Ilie a fost scos la mezat cu vreo 3.000 de euro, iar junica Rozi cu vreo 8.000 de lei. Prețurile medii au fost de circa 1.900-2.000 de euro, fără TVA.

Vremea în care bunicii veneau cu donițele pline pe jumătate sau trei sferturi de la muls au trecut. La INDAGRA 2013 au fost prezentate văcuțe Holstein care dau până la 14.000 de litri de lapte pe an.

Pomicultorii au căutat mai ales puieții de cireș, prețul mediu fiind de circa 20-25 de lei, însă stocurile erau epuizate deja de sâmbătă. Merii se vindeau cu 15-20 de lei. La INDAGRA 2013 au fost aduse și plante mai puțin cunoscute, cum sunt puieții de Ginseng sau florile fără rădăcină. Crescătorii de păsări de rasă nu au fost tomai mulțumiți de vânzări, însă cererea a tot scăzut de-a lungul acestui an, așa că au sperat să mai atragă câțiva mușterii la INDAGRA 2013.

La capitolul tehnolog, expozanții s-au întrecut pe sine. Au fost aduse modele care nici măcar nu au avut timp să intre în cataloage, cum este și cazul unei combine Macey Ferguson, care a intrat de curând în portofoliul celor de la New Holland. Maschio Gaspardo România a prezentat semănători la preţuri speciale. Fermierii au fost încântați de noile tehnologii, însă au o singură problemă: totul e bun și frumos până când produsul iese din garanție. apoi, „ne omoară la bani, la piese”, spunea unl dintre cei care cântăreau ofertele dealerilor de profil.

Pe ultima sută de metri, ultimii vizitatori au avut parte de promoții surpriză de la producătorii și comercianții de plăcinte, prăjituri de casă sau cârnați. Dacă la prânz o plăcintă cu brânză tradițională din Dobrogea se vindea cu 10 lei, înainte ca târgul să se închidă producătorul își lăuda oferta: două la preț de una, semn că la târg nu se vinde orice, cu orice preț.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE