Apa pentru irigații ar putea să scadă cu 25%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) intenţionează să achiziţioneze o cantitate de energie electrică de 90.000 MWh din ringul Bursei Române de Mărfuri (BRM) ceea ce va permite reducerea preţului final al apei pentru irigaţii cu 20-25% faţă de valoarea anului trecut.

„Intenţionăm să cumpăram o cantitate de energie electrică de 90.000 MWh din ringul Bursei Română de Mărfuri pentru irigaţii şi desecări, iar valoarea maximă estimată a contractului este de 34 de milioane de lei fără TVA. Săptămâna viitoare vom avea ofertele şi vom şti preţul final. Cred că prin această achiziţie vom reuşi să reducem în acest an cu 20-25% preţul final al apei pentru irigaţii”, a declarat Adi Florinel Barbu, directorul general al instituţiei, pentru Agerpres.

Şeful ANIF a precizat că, deocamdată, nu a achiziţionat energie electrică de pe OPCOM deoarece nu toate staţiile de pompare au staţii de măsurare a energiei, iar studiile efectuate în piaţă au arătat că preţul la BRM este mai bun în momentul de faţă decât pe OPCOM.

Acesta a subliniat că, în funcţie de condiţiile climatice, energia va fi folosită fie pentru irigaţii, în cazul în care va fi un an secetos, fie pentru lucrări de desecare care sunt tot în atribuţia ANIF.

Potrivit datelor publicate pe site-ul BRM, şedinţa de tranzacţionare se va desfăşura în data de 24 februarie utilizând platforma electronică a BRM, cantitatea totală fiind 90.350,78 MWh. Valoarea maximă estimată a achiziţiei include preţul propriu de furnizare la care se adaugă tarifele reglementate de ANRE, accize, contribuţia pentru cogenerare, contravaloarea certificatelor verzi, mai puţin TVA. Perioada de livrare este 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015.

Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) a fost acreditată din 2 august 2013 să cumpere energie de pe bursă, după ce MADR a solicitat Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) licenţă de furnizare de energie pentru ANIF, în vederea achiziţionării energiei necesare irigaţiilor la preţuri mai mici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE