Daniel Constantin anunță „reabilitarea masivă” a sistemului de irigații

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Irigarea culturilor poate crește semnificativ productivitatea fermierilor.

Însă, după revoluție, sistemele de irigații au fost devalizate și doar o mică parte din culture mai pot fi irigate. În acest context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunțat că, în doi-trei ani, sistemul de irigații își va schimba fața.

„În următorii 2-3 ani, putem să vorbim de reabilitare masivă a sectorului de irigaţii, ceea cea va asigura agriculturii româneşti o competitivitate sporită”, a declarat Constantin.

Potrivit acestuia, pentru ca agricultura României să fie competitivă, este nevoie ca investițiile realizate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 să fie dublate de investiții foarte mari în sectorul de irigaţii. Acest sector, mai spune ministrul, este prioritatea principală a actualei guvernări. O parte din banii necesari vor proven din parteneriate public-private.

„Sumele destinate sistemului de irigaţii din infrastructura secundară se ridică la 370 de milioane de euro, infrastructura principală nu beneficiază de fonduri europene, dar avem discuţii avansate pentru un program de parteneriat public-privat”, a menţionat ministrul Agriculturii.

România dispune de o suprafață agricolă de 9,4 milioane de hectare. În 1945 s-a început lucrul la sistmul național de irigații, iar, în 1989, 3,1 milioane de hectare erau irigate. După aceea, lipsa fondurilor, dezinteresul, atât a autorităților, cât și a agricultorilor, furturile au condus la scăderea suprafeței irigate la numai 141.244 de hectare în 2012.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE