PNDR 2014-2020: „ Agricultura ecologică se potriveşte ca o mănuşă fermelor mici”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii bio vor putea accesa fonduri în valoare de 200 de milioane de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), finanțările fiind destinate atât fermelor mari, cât și celor mici, de familie.

„În viitorul program PNDR 2014-2020, avem alocată o sumă consistentă de 200 de milioane de euro pentru agricultura ecologică. Poate nu este suficientă, dar căutăm în continuare soluţii ca să susţinem acest sector care în ultima perioadă a adus plus valoare în economia României. Dacă ne uităm pe balanţa comercială, care este pe plus în 2013, inclusiv în luna ianuarie 2014, o parte din acest plus vine şi din sectorul agriculturii ecologice. Ne dorim ca şi în viitor să se întâmple astfel de lucruri cu acelaşi succes”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la o dezbatere privind reducerea TVA la produsele ecologice, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că în noul PNDR s-au admis două direcţii distincte, respectiv sprijinirea competitivităţii şi a fermelor mari, iar o alta vizează fermele mici, „pentru care credem noi că agricultura ecologică se potriveşte ca o mănuşă”.

„Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestui bun de preţ pe care îl avem, terenurile agricole, motiv pentru care credem că agricultura ecologică, care ocupă în prezent un procent de 8%, nu se va opri aici. De la un nivel de 3.000 de hectare a ajuns la 288.000 hectare în 2012 şi considerăm că este un domeniu dinamic care permite o dezvoltare echilibrată. Acesta s-a dezvoltat şi datorită unei pieţe funcţionale la nivel european, chiar dacă este un produs de nişă. Eu nu cred că la nivel naţional produsele eco sunt scumpe, ele au un preţ rezonabil care reflectă cu adevărat munca celor care sunt în sector”, a explicat secretarul de stat în MADR.

Botănoiu a afirmat că produsele româneşti sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condiţiile în care România foloseşte în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puţine chimicale.

„România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor româneşti, inclusiv cele care provin din agricultura convenţională, sunt mai sănătoase şi mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Şi Polonia şi Ungaria folosesc cantităţi duble faţă de ce folosim noi astăzi”, a explicat Botănoiu.

Potrivit sursei citate, MADR va face analize pentru introducerea acelui TVA în trei trepte propus de Bio-România, astfel încât produsele eco să poată beneficia de o cotă redusă de TVA. Dealtfel, premierul Victor Ponta a precizat aseară că Executivul ia în calcul reducerea TVA la alimentele organice, din 2015.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE