Ungaria planuieste sa cumpere terenuri agricole in Romania. Ce mecanism au dezvoltat maghiarii pentru a face posibil acest lucru?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In anul 2021, guvernul Ungariei a lansat mai multe platforme de investitii, pentru comunitatile maghiare din afara tarii, in special celei din Romania, printre care se numara si Fondul Privat pentru Industria Agrara si Alimentara, cu un capital de aproape 57 de milioane de euro, dar si Fondul Privat al Terenurilor Agricole, cu un capital de pornire de aprox. 401 milioane de euro, noteaza G4Media, citand publicatia maghiara HVG.

Scopul acestor fonduri este de a investi in afaceri agricole interne sau internationale, cu scopul primordial de a achizitiona terenuri agricole si ferme din statele vecine, necesare afacerilor agricole si industriei alimentare.

Avantajul acestor fonduri private este ca banii nu vor figura ca fonduri de investitii/sprijin cheltuit in alte state, asa cum este situatia Fundatiei Pro Economica, situatie ce a generat protestul repetat al guvernului Romaniei, ci un astfel de fond privat va fi direct unul dintre investitori, care doreste sa-si creasca capitalul in afaceri din Romania.

La cererea HVG, Ministerul Afacerilor Externe si Economice a Ungariei a comunicat ca pana in prezent Fundatia Economica a fost finantata de Ungaria cu suma de 135,7 miliarde de HUF pentru proiecte (aprox. 390 de milioane de EUR) 70 de miliarde HUF fiind din bugetul propriu al Ungariei, restul fonduri de la UE. Potrivit Pro Economica, ultima lansare de proiecte in valoare de 6 miliarde de HUF a fost anul trecut in noiembrie, castigatorii urmand a fi anuntati in aprox. 3 luni.

In tot acest context, investitiile au un rol important. Acum, FIDESZ trece la urmatoarea etapa la achizitionare terenurilor agricole din fonduri private de investitii infiintate de guvernul Ungariei. Aceste terenuri agricole sunt necesare afacerilor din domeniul industriei agrare si alimentare.

Cercul oamenilor de afaceri apropiati FIDESZ, creat de FIDESZ, denumit generic Sistemul Cooperarii Nationale – Nemzeti Együttműködés Rendszere – NER este interesat de aceasta noua initiativa de afaceri finantate din banii publici, intrucat acestia au deja investitii in domeniu in Ungaria dar si in strainatate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE