Continua discutiile despre refacerea terenurilor degradate. Intalnire internationala pe aceasta tema

Facebook
Twitter

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Agriculturii, Sorin MOISE, a participat  la Conferinta ministrilor agriculturii, cu tema „Utilizarea durabila a terenurilor: Securitatea alimentara incepe cu solul”, ce a fost organizata in format online de catre Ministerul Federal al Alimentatiei si Agriculturii din Republica Federala Germania.

Structurata sub forma unei sesiuni plenare si a unor ateliere de lucru, aceasta este cea mai mare conferinta a ministrilor agriculturii din lume, la care au participat aproximativ 70 de ministri ai agriculturii sau delegati.

La conferinta s-au aflat si reprezentanti la nivel inalt din peste zece organizatii internationale, precum FAO, OMC sau Banca Mondiala.

Citeste si: Prognoze pesimiste pentru 2022: “productia de grau ar putea scadea cu 40%

In cadrul atelierelor de lucru, ministrii au avut discutii pe urmatoarele teme: sanatatea solurilor, restaurarea solurilor degradate, resurse funciare limitate si accesul la teren si asigurarea drepturilor de proprietate.

Romania a fost repartizata la cel de-al patrulea atelier, alaturi de Belgia, Columbia, El Salvador, Malta, Oman, Polonia, Seychelles, Somalia, Fondul International pentru Dezvoltarea Agriculturii si Program Alimentar Mondial.

In cadrul interventiei sale, secretarul de stat Sorin MOISE, a explicat ca in Romania, sistemul legislativ permite achizitia terenurilor agricole, atat in cazul persoanelor fizice cat si juridice.

Legislatia in domeniu vizeaza asigurarea securitatii alimentare, protejarea intereselor nationale siexploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national, comasarea terenurilor agricole in vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic, descurajarea speculei, asigurarea desfasurarii activitatilor agricole pe termen mediu si lung pe terenul achizitionat si prevenirea fragmentarii exploatatiilor agricole.

”Raportat la „asigurarea accesului la teren si a drepturilor de proprietate″, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale depune toate eforturile necesare cu privire la indeplinirea scopurilorlegii aplicabile in domeniul vanzarii terenurilor agricole situate in extravilan si asigurarea respectarii prevederilor legale in vigoare, referitoare la proportionalitatea masurilor adoptate in concordanta cu interesul general, mentinerea unei distribuiri a drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole care sa permita dezvoltarea de exploatatii agricole viabile pe baza unor consideratii sociale si de amenajare a teritoriului, avand in vedere caracterul specific al terenurilor agricole”, a subliniat secretarul de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE