CE ingrijorata despre adoptarea PNRR de catre Romania. Ce solicitare au oficialii europeni?

Facebook
Twitter

Posibilitatea ca Romania sa ceara renegocierea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), a declarat ministrul Fondurilor Europene, Dan Vilceanu.

„Cata vreme exista aceasta dezbatere permanenta in care o parte a membrilor Guvernului spun ceva si vine o alta parte si spune altceva nu vad ca in viitorul apropiat, ma refer aici la nivel de saptamani, sa existe un act normativ.

Pentru ca din pacate trebuie sa recunosc ca genul acesta de documente, cum e si PNRR, care pana la urma e o colectie de reforme de care romanii au nevoie, de 30 de ani avem nevoie de reformele astea, sunt prezentate in spatiul public diferit.

Unii spun ca saraceste romanii, altii spun ca din contra, e foarte bine romani. Si toate lucrurile astea se intampla pentru ca nu toti stau sa citeasca 1.500 de pagini cat are PNRR-ul sa vada daca acest PNRR le este benefic sau nu.

Citeste si: Cel mai mare importator de grau din lume cauzeaza cresterea livrarilor

Deci, din punctul meu de vedere, primul lucru pe care ar trebui sa-l facem ca membrii ai Guvernului, ai aceluiasi Guvern, este sa ne limitam la obligatiile pe care Guvernul Romaniei le are printr-un document oficial, semnat si la care suntem parte.

Altfel, sa stiti ca nu va fi nimic bun. Si nu va ascund faptul ca exista ingrijorari, au existat ingrijorari imediat in momentul in care au aparut iarasi asemenea exprimari in spatiul public, ma refer la ingrijorari de la Comisia Europeana care ne-au si intrebat imediat daca exista aceasta posibilitate sa mergem sa incercam sa renegociem.

Va anunt ca renegocierea PNRR inseamna renegocierea de la zero”, a afirmat Dan Vilceanu, intrebat cand ar putea avea loc cresterea contributiei la Pilonul II de pensii.

Intrebat daca acesta va avea loc renegocierea PNRR, ministrul a spus ca „nu, evident, niciodata”.

Vilceanu a afirmat ca este prevazuta acea crestere treptata a contributiei la Pilonul II si ca nu avem o lege pentru modul in care se vor plati acele pensii.

„Din punctul meu de vedere trebuie lasat fiecare cetatean sa dispuna de proprietatea lui asa cum doreste. Pentru ca la Pilonul II asa cum spuneam si mai devreme esti proprietar pe banii aceia, iti raman tie si in cazul in care ti se intampla ceva, Doamne fereste, si mori banii raman familiei.

Deci practic sunt mostenire. Sunt ai tai. Si atunci tu decizi daca vrei sa ii iei toti odata sau vrei sa ii iei in transe lunare asa cum doresti”, a spus Dan Vilceanu.

Totodata, ministrul a negat ca ar exista in prezent un proiect asupra caruia se discuta.

Referitor la ingrijorarile privind renegocierea PNRR, el a mentionat ca niciodata nu a ascuns posibilitatea de a discuta pana la termenul 2023 „orice”.

„E termen prevazut pentru asa ceva. Sa discuti totul felul de lucruri pe care vrei sa le discuti legate de PNRR. Dar sa vii acum in continuare si sa tot spui mergem, plecam sa renegociem, ne ducem, nu-i bine, e normal sa genereze ingrijorare. Si dumneavoastra ati fi la fel”, a subliniat Dan Vilceanu.

El a precizat ca, in cazul in care s-ar renegocia, ceea ce nu se va intampla, se pleaca de la zero.

„Pica tot. Tocmai de aceea va spuneam si stiti foarte bine modul serios cum ne raportam la anumite acte normative si reforme din PNRR.

Si aici reforma pensiilor este una consistenta la baza PNRR. De asemenea, vorbim de mediu sau de transporturi si asa mai departe, de digitalizare, de partea de digital”, a afirmat Dan Vilceanu.

El a fost intrebat despre modul in care Comisia si-a exprimat ingrijorarea si a precizat ca acesta a avut loc verbal, unii angajati ai institutiei au intrebat daca exista intentia de a renegocia PNRR si ca sunt ingrijorati daca facem asa ceva.

Pe de alta parte, Dan Vilceanu a explicat ca Romania trebuie sa se incadreze in plafonul de 9,4% din PIB cu pensiile incepand cu 2023, plafon care include toate pensiile.

„In analiza trebuie sa iei toate pensiile si asta a fost discutia cu Comisia. Practic, Comisia nu a cerut sa adopti un anumit sistem, ci sa iei in analiza toate pensiile.

Pentru ca, asa cum va spuneam, inechitatile pe care le regasesti in sistemul public de pensii, le regasesti de exemplu si la pensiile militare.

Un militar, indiferent, nu vreau sa dau un exemplu de grad, care a iesit la pensie acum 7 ani are o pensie cateodata si la jumatate sau mai putin de jumatate din pensia pe care a castigat-o un militar cu un statut similar anul trecut….

De exemplu in sistemul public de pensii exista acel indice de corectie, care iti creste pensia cu 40% doar pentru ca iesi la pensie anul acesta si nu ai iesit la pensie acum 5 ani sau 6 ani, cand era mult mai mic acel indice de corectie. Si acesta a generat inechitati.

Si inechitatile acestea vin an de an. Iti ies inca, eu stiu, cateva zeci de mii oameni, sute de mii de oameni la pensie si adaugi la inechitate.

Si atunci trebuie sa faci o analiza a tuturor categoriilor de pensii, nu numai a unora, pentru ca va repet, aceste inechitati sunt in toate sistemele de pensii, ca vorbim de militari, magistrati si asa mai departe”, a declarat Dan Vilceanu.

El a semnalat ca trebuie sa facem mai mult si sa vorbim mai putin pentru ca in prezent noi tot vorbim de 9,4%, dar nu aven un proiect de lege din care sa rezulte ca trebuie sa platim mai mult de 9,4%, ci pur si simplu „facem o dezbatere sterila pe un procent, fara a avea ceva concret”.

De asemenea, ministrul a precizat ca nu a existat in Guvern nicio discutie despre renegocierea PNRR.

„In PNRR exista acest mecanism de ajustare, si e bine ca opinia publica sa stie, v-am spus, suntem extrem de transparenti si incercam sa informam la timp, exista in PNRR acest mecanism de ajustare a granturilor luand in calcul variatia reala a PIB din 2020 si variatia agregata 2020/2021.

Si in momentul in care inlocuiesti datele din prognoza pe care Comisia le-a considerat atunci cand am calculat nivelul de granturi si nivelul de imprumuturi cu datele reale, cu ce s-a intamplat de fapt si cu cresterea de 7% pe care Romania a avut-o, este posibil ca nivelul de granturi sa se reduca.

Din estimarile noastre undeva aproape de 2 miliarde de euro. Si e bine sa stiti lucrul acesta, sa stie si oamenii pentru ca, na, nu stiu, asa cum va spuneam, cata lumea a citit ce scrie in PNRR si dupa aceea pot exista si redactii care vor trata acest aspect ca fiind un dezastru pentru Romania si uite ce s-a intamplat, nimeni nu a stiut si uite cum Romania pierde din cauza cuiva nu stiu cati bani.

Nu, acestea sunt chestiuni normale. Sunt trecute in PNRR si practic granturile sunt calculate asa cum va spuneam la PIB-ul real din 2020 si variatia PIB-ului real agregat din 2020 / 2021”, a spus Dan Vilceanu.

Ministrul a afirmat ca exista posibilitatea sa se vina cu bani de la buget pentru a sustine proiectele care ar fi fost finantate din granturi sau se poate renunta pana in 2023 la unele proiecte care sunt imposibil de finalizat pana in 2026.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE