Un nou Ghid al solicitantului a fost aprobat de MADR: 50 milioane de euro disponibile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministerul Agriculturii a aprobat recent Ghidul solicitantului pentru Submasura 8.1 – „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite”, potrivit unui anunt al MADR.

In perioada 21 august – 06 octombrie 2017 se va desfasura cea de a doua sesiune de depunere a cererilor de sprijin pentru Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurire”, aferenta submasurii 8.1 „Impaduriri si crearea de suprafete impadurite”, din cadrul PNDR 2014-2020.

Prima etapa in accesarea sprijinului este cea de identificare a terenurilor care urmeaza a fi impadurite. In acest sens, MADR invita potentialii beneficiari sa solicite eliberarea Notei de constatare la Centrele judetene APIA, incepând cu data publicarii pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a Ghidului solicitantului aprobat.

Potentialii beneficiari trebuie sa aiba in vedere ca Proiectul tehnic de impadurire se depune la Garda Forestiera, in vederea avizarii, cu cel putin 10 zile inainte de incheierea perioadei de depunere a cererilor de sprijin la APIA.

Alocarea financiara a acestei sesiuni este de 50.000.000 euro.

Versiunea aprobata a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor de stat “Sprijin pentru prima impadurire si crearea de suprafete impadurite” pentru aceasta sesiune, care detaliaza modul de accesare a sprijinului financiar, va fi postata si pe site-ul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura http://www.apia.org.ro, inainte de data inceperii sesiunii.

Schema de ajutor de stat va fi implementata de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura. Documentele relevante pentru implementarea schemei de ajutor de stat vor fi publicate pe pagina de internet a APIA, la sectiunea Masuri de sprijin si IACS, respectiv Masuri delegate din PNDR.

Prin aceasta schema se acorda sprijin financiar pentru infiintarea de plantatii forestiere, respectiv realizarea de trupuri de padure si perdele forestiere de protectie.

Beneficiarii schemei pot fi detinatorii publici si privati de teren agricol si formele asociative ale acestora.

Sprijinul financiar, acordat ca valoare fixa, este reprezentat de costuri standard pe hectar pentru impadurirea de terenuri agricole si neagricole, sub forma a doua prime, dupa cum urmeaza:

Prima de infiintare a plantatiilor forestiere, care acopera si costurile de elaborare a proiectului tehnic de impadurire – acordata pentru toti beneficiarii schemei.

Prima anuala, pentru o perioada de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de intretinere si ingrijire a plantatiei forestiere si pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a impaduririi – acordata in functie de categoria de beneficiar si tipul de teren.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE