Ministerul Agriculturii anunta in cadrul unui comunicat ca a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul privind aprobarea Manualului de gradare pentru semintele de consum.
„In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 537 din 10 iulie 2017 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 228/2017 privind aprobarea Manualului de gradare pentru semintele de consum”, se arata in comunicatul MADR.
Manualul de gradare are rolul de a servi drept instrument de lucru pentru gradatori si cuprinde informatii ce ofera posibilitatea stabilirii calitatii reale a semintelor de consum depozitate.
Aplicarea sistemului de gradare este o garantie a faptului ca producatorii agricoli vor primi un pret corect pentru produsul lor in functie de calitatea acestuia.
In acelasi timp, sistemul de gradare permite atat asigurarea unei calitati constante a semintelor de consum depozitate, incurajand tranzactiile comerciale si imbunatatind raportul dintre costul de productie si pretul semintelor de consum.
Neaplicarea operatiunilor de gradare face ca amestecarea unei cantitati mici de produs de calitate inferioara cu un lot de calitate superioara sa deprecieze calitatea finala a amestecului.
Romania, an de an, cultiva circa 2 milioane ha de grau, principalele specii cultivate fiind Triticum aestivum subspeciile vulgare si spelta, Triticum durum.
Conditiile specifice tarii noastre, precum si soiurile de grau cultivate in Romania, ofera calitati deosebite pentru graul a carei destinatie o constituie panificatia. Nu exista grau furajer, destinatia produsului fiind dictata de interesele beneficiarului.
Potrivit Manualului de gradare pentru semintele de consum, la grau sunt alocate 3 grade, dupa cum urmeaza:
Nota: Categoriile de factori de gradare au fost stabilite folosind ca document de referinta SR 13548 Grau comun (Triticum aestivum L.). Specificatii.”