Fonduri europene: clarificari AFIR privind construirea platformelor de gunoi de grajd pentru masurile 4.1, 6.1 si 6.3

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) aduce o serie de clarificari privind necesitatea construirii sau nu a platformelor de gunoi de grajd in cadrul proiectelor finantate prin submasurile 4.1, 6.1 si 6.3.

Pentru clarificarea aspectelor privind necesitatea construirii sau nu a platformelor de gunoi de grajd in cadrul proiectelor finantate prin submasurile 4.1, 6.1 si 6.3 din cadrul PNDR 2020, AFIR face cateva precizari:

Respectarea conditiilor de bune practici agricole pentru gestionarea gunoiului de grajd si a dejectiilor de origine animala, conform prevederilor „Codului de bune practici agricole” (Anexa la Ghidurile solicitantului), presupune ca fiecare solicitant de finantare acordata prin PNDR, care isi propune investitii in sectorul zootehnic, sa-si calculeze in conformitate cu „Calculator – Cod Bune Practici Agricole” (Anexa la Ghidurile solicitantului) si sa-si prevada prin proiect capacitatea de stocare a gunoiului de grajd sau dejectiilor de origine animala, precum si cantitatea maxima de ingrasaminte cu azot care pot fi aplicate pe terenul agricol.

Gestionarea corecta a gunoiului de grajd si a altor dejectii de origine animala se poate realiza fie prin amenajarea unor sisteme de stocare individuale, fie prin utilizarea unor sisteme de stocare comunale, fie prin utilizarea combinata a celor doua sisteme, in conformitate cu prevederile Codului de bune practici.

Totodata, in functie de tipul de platforma aleasa, respectiv constructie provizorie sau permanenta (conform Legii 50/ 1991 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare), terenul se poate afla in proprietatea solicitantului sau se poate prezenta documentul care atesta dreptul de folosinta al acestuia.

Solicitantii eligibili pentru Submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole sunt fermierii, cu exceptia persoanelor fizice neautorizate, precum si ooperativele (cooperativele agricole si societatile cooperative agricole), grupuri de producatori, constituite in baza legislatiei nationale in vigoare care deservesc interesele membrilor.

In ceea ce priveste Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, solicitantii pot fi tinerii fermieri in conformitate cu definitia prevazuta la art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instaleaza ca unic sef al exploatatiei agricole, precum si persoanele juridice in care un tânar fermier in sensul art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 care se instaleaza impreuna cu alti tineri fermieri si care exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, beneficii si riscuri financiare in cadrul exploatatiei respective.

Pentru Submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici beneficiarii pot fi fermierii, care detin in proprietate sau folosinta o exploatatie agricola incadrata in categoria de ferma mica (intre 4.000 – 11.999 SO – valoarea productiei standard).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE