AFIR a publicat clarificari privind corelarea puterii masinii cu suprafata fermei

Facebook
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficiala de internet clarificari legate de corelarea puterii utilajelor cu suprafata fermei in momentul achizitionarii de masini agricole cu fonduri europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„AFIR recomanda beneficiarilor sa achizitioneze acele masini agricole (tractoare, combine etc.) care sunt dimensionate corect pentru suprafata fermei pe care o lucreaza si care servesc cel mai bine tipului de exploatatie agricola detinut de acestia. Astfel, se poate evita achizitionarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesara, ale caror costuri sunt mai ridicate si a caror amortizare dureaza un timp mai indelungat”, a precizat Andras SZAKAL, Directorul General al AFIR.

La elaborarea acestor clarificari, AFIR a beneficiat de sprijinul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din România (APIMAR). De asemenea, s-au avut in vedere mai multe considerente precum: media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 cai puterer(CP)/ hectar, la stabilirea parametrilor s-a considerat operatia de arat in sol mediu cu panta sub 6% si ca perioada optima de efectuare a lucrarilor s-a micsorat din cauza schimbarilor climatice, precum si faptul ca solurile grele se intind pe o suprafata mare a tarii noastre.

Pentru o mai buna intelegere a celor enuntate, AFIR prezinta si exemple de calcul a puterii unei masini agricole corelat cu suprafata fermei. Astfel, un beneficiar care are in administrare o suprafata de 15 hectare va putea achizitiona prin fonduri PNDR un tractor care are o capacitate de cel mult 60 CP (Coeficient 4 X 15 ha), cu conditia sa nu mai aiba in dotare un alt tractor. De retinut ca pentru suprafete de 10 – 11 ha se accepta un tractor de 45 CP.

Totodata, un beneficiar care are in administrare o suprafata de 50 ha va putea achizitiona prin fonduri PNDR un tractor cu o putere de maxim 125 CP, sau doua tractoare de puteri mai mici, dar a caror putere insumata nu depaseste 175 CP (se ia in calcul inclusiv puterea celor pe care le detine deja). Achizitionarea mai multor tractoare trebuie justificata in Memoriul justificativ sau in Studiul de fezabilitate care se ataseaza Dosarului Cererii de Finantare care se depune pentru solicitarea de fonduri europene.

Clarificarile privind corelarea puterii utilajului cu suprafata fermei in vederea achizitionarii de masini agricole prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020) sunt disponibile pentru toti cei intersati pe pagina oficiala de internet a AFIR (www.afir.info) la sectiunea Investitii PNDR  in pagina dedicata fiecarei submasuri de investitie prin care se pot achizitiona masini agricole (sM 4.1, sM 4.1a, si sM 6.1).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE