Ce poti face cu 20.000 de euro, fonduri europene nerambursabile pentru agricultura

Facebook
Twitter

Printr-un proiect finantat prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, Adrian Tudor din satul Calomfiresti, comuna Poroschia, judetul Teleorman, a accesat o finantare nerambursabila in valoare de 20.000 de euro.

Prin intermediul acestui proiect, derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura, Adrian Tudor a urmarit dezvoltarea culturii vegetale, respectiv cultivarea cerealelor (orez), a plantelor leguminoase si a celor producatoare de seminte oleaginoase.

Tudor Adrian a depus proiectul in sesiunea din 2010, deschisa in cadrul masurii 112, potrivit RNDR.  In urma evaluarii dosarului, proiectul a fost declarat eligibil, iar contractul de finantare a fost semnat in 2011. Zona in care este amplasata exploatatia are posibilitati de dezvoltare a agriculturii si dispune de forta de munca aferenta, astfel incat ferma putea oferi oportunitati de  lucru pentru persoanele din mediul rural.

In anul  zero, initiatorul proiectului detinea in arenda 35,59  hectare de teren, pe care cultiva grau  (21,59  hectare), porumb (5,10 hectare), legume proaspete, pepeni si capsuni in camp (1,28 de hectare), floarea-soarelui (7,50  hectare) si vita-de-vie (0,12 hectare, suprafata pe care  beneficiarul  dorea sa o defriseze, in  conformitate cu legislatia in  domeniu, incepand cu anul doi, din cauza imbatranirii si a duratei mari de exploatare), dimensiunea economica a fermei fiind de 11,48 UDE.

Sprijinul acordat a avut ca scop imbunatatirea  managementului exploatatiei agricole si a performantelor ei generale, adaptarea productiei la cerintele pietei si respectarea normelor comunitare de eco-conditionalitate si de protectie a muncii si mediului.

In primul an de implementare a proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura a fost achizitionat si un tractor, cu scopul modernizarii si dezvoltarii fermei. Proiectul s-a desfasurat in jurul a doua axe, respectiv adaptarea productiei in functie de cerintele pietei si cresterea veniturilor exploatatiei.

Toate acestea au fost realizate prin marirea capacitatii fermei la 42,50 hectare estimate pentru anul trei, respectiv prin cresterea dimensiunii economice cu 4,827 UDE. Astfel, in cei trei ani de implementare a proiectului, exploatatiei agricole i-a fost marita dimensiunea economica la 16,307 UDE, prin luarea in arenda a 6,91 de hectare  de  teren, cresterea suprafetei cultivate cu  grau si legume proaspete, pepeni si capsuni, folosirea de soiuri si hibrizi corespunzatori zonei de cultura si respectarea si aplicarea tehnologiilor specifice fiecarei culturi in perioadele optime.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE