PNDR: Cum poti infiinta o pensiune cu fonduri europene nerambursabile

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, o companie din comuna Botiz, judetul Satu Mare, a reusit sa construiasca o pensiune, implementand astfel un proiect in valoare de 400.000 de euro.

Proiectul a fost finantat in perioada 2011-2013 prin intermediul Masurii 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”, din cadrul PNDR 2007-2013.

Beneficiarul, Calin Mircea Catalin, a implementat acest proiect in valoare totala de 400.000 de euro, suma nerambursabila fiind de 200.000 de euro, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

Situarea la doar sapte kilometri distanta de municipiul Satu Mare confera comunei Botiz o pozitie privilegiata in ceea ce priveste fluxul de potentiali turisti. In apropierea comunei, la aproximativ trei kilometri, se afla padurea Noroieni, cu o fauna bogata, numeroase specii de pasari si grupe de animale de interes conservativ.

De asemenea, la distanta de aproximativ 20 de kilometri se afla Cetatea Ardud, iar la 40 de kilometri poate fi vizitat Castelul Karolyi, din Carei. Acesta a fost aspectul care l-a determinat pe beneficiar sa initieze proiectul privind construirea unei pensiuni care sa ofere servicii de calitate, in scopul punerii in valoare a potentialului turistic al zonei satmarene.

Obiectivul general aferent proiectului a fost in concordanta cu cel al masurii 313, respectiv dezvoltarea activitatilor turistice in zonele rurale, care sa contribuie la cresterea numarului de locuri de munca, a veniturilor alternative si a atractivitatii spatiului rural.

Obiectivele specifice au fost atinse prin crearea a 11 locuri de munca, prin imbunatatirea si diversificarea infrastructurii si serviciilor turistice si cresterea valorii adaugate in activitatile de turism.

Principalele activitati ale proiectului au constat in construirea pensiunii si achizitionarea dotarilor aferente pentru receptie, camere, bai si sala de mese.

Pensiunea are o capacitate de cazare de 26 de locuri, distribuite in cinci camere cu doua locuri, patru camere cu pat matrimonial, doua apartamente cu living si o camera si un apartament cu living si doua camere, clasificate la trei stele. Camerele au baie proprie si sunt dotate cu TV, minibar, loc pentru bagaje, sifonier si birou. Unitatea de cazare are amenajate un loc pentru receptie, o sala cu opt mese, o bucatarie, o sala cu bar propriu, piscina, jacuzzi si saune, toate utilate conform standardelor in vigoare.

Totodata, beneficiarul a dorit sa promoveze cultura traditionala in incinta pensiunii, astfel ca holul de asteptare a fost impodobit cu obiecte traditionale de marca autohtona, si anume costume traditionale barbatesti si femeiesti specifice portului popular al osenilor, vase, oale si alte obiecte artizanale specifice locului, prelucrate manual de mesterii olari din zona Satmarului.

Implementarea proiectului a contribuit la dezvoltarea comunei prin cresterea contributiilor la bugetul local, sporirea productivitatii muncii si cresterea veniturilor alternative.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE