PNDR: Fonduri europene de 172.000 de euro pentru construirea unei pensiuni

Facebook
Twitter

Prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin PNDR, o familie din comuna Bulz, judetul Bihor, a reusit sa construiasca o pensiune turistica, implementand astfel un proiect in valoare totala de 343.000 de euro.

Proiectul a fost finantat prin intermediul Masurii 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”, din cadrul PNDR 2007-2013. Beneficiarul, Victor Muscelean, a implementat acest proiect in valoare totala de 342.882 de euro in perioada 2009-2011, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 171.441 de euro, conform datelor publicate de Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR).

Situata in partea de Est a judetului Bihor, pe cursul superior al Vaii Iadei, la intalnirea masivelor muntoase Padurea Craiului si Vladeasa, sub peretele Cheilor Remetiului, pensiunea Carpathia a fost infiintata cu ajutorul unui proiect cu finantare nerambursabila prin FEADR.

Profitand de existenta a numeroase obiective turistice in zona (biserica cu pictura pe panza din Remeti, Muzeul Memorial „Octavian Goga”, biserica de lemn din Galpaia, castelul de la Gheghie, schitul din Lesu, Valea Iadului, Vama Sarii, barajul Lesu, barajul de la Bulz, barajul Dragan), beneficiarul a depus, in cadrul sesiunii nr. 1 din septembrie-octombrie 2008, aferenta Masurii 313, un proiect in vederea realizarii unei investitii in infrastructura de primire turistica (pensiune) in satul Remeti, pentru a veni in intampinarea cerintelor turistice prin oferirea serviciilor (cazare, alimentatie si agrement) necesare pentru a pune in valoare bogatul potential al zonei.

Pensiunea are 13 camere duble si doua apartamente. Camerele sunt spatioase, mobilate si decorate intr-un stil modern. Intreaga pensiune dispune de o serie de facilitati: internet, televiziune prin cablu, televizoare LCD, dusuri cu hidromasaj, sauna, piscina, sala de mese, spatiu de joaca pentru copii etc., care le ofera turistilor confortul urban intr-un cadru rural deosebit. Restaurantul pensiunii ofera un meniu traditional romanesc, apreciat atat de turistii romani, cat si de cei straini. Alte facilitati oferite vizitatorilor sunt: sala de conferinte, sala de divertisment dotata cu sah, table, remi, Nintendo WII, Xbox kinect si mese de ping-pong, piscina si teren de volei/fotbal pe nisip.

De asemenea, proiectul a contribuit la dezvoltarea comunei prin atragerea turistilor in zona si cresterea contributiilor la bugetul local, mai noteaza RNDR.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE