Fonduri europene nerambursabile pentru irigatii: cum poti sa scazi costul cu energia electrica cu 78%

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Organizatia de desecare – drenaj Balca-Macin a implementat un proiect de modernizare si retehnologizare a statiei de pompare SPP Macin si a sistemului de irigatii aferent, cu fonduri derulate prin PNDR 2007 – 2013.

Valoarea nerambursabila a fost de 1.000.000 de euro si toate obiectivele au fost atinse. Lipsa sistemelor de irigatii este o problema cu care se confrunta agricultorii din intreaga tara.

Conform unui studiu al Bancii Mondiale din 2013, din cele 14,8 milioane de hectare de teren agricol din Romania, 9,3 milioane ha reprezinta terenurile arabile. Pe 0,5 milioane, din cele 2,9 milioane de hectare de teren arabil amenajat pentru irigatii in perioada 1970-1989, exista inca sisteme de irigatii viabile economic. Pe alte aproximativ 0,6 milioane de hectare sistemele de irigatii sunt marginal viabile, iar pe 1,8 milioane de hectare sistemele sunt neviabile economic.

Solutiile pentru a avea cat mai multe terenuri irigate exista, dar trebuie aplicate. Asta a facut, de exemplu, Organizatia de desecare – drenaj Balca-Macin care a depus la data de 30.05.2011 un proiect prin care se dorea modernizarea si retehnologizarea statiei de pompare SPP Macin si a sistemului de irigatii aferent. In 05.03.2012 a fost contractat proiectul pentru investitii, iar anul trecut a fost finalizat.

Suprafata totala irigata este acum de 1149 de hectare, iar cei care au lucrat in cadrul proiectului se gandesc deja la unul nou, prin care sa reuseasca irigarea intregii suprafete detinute de asociatie, si anume 1800 de hectare.

Mai mult, prin implementarea acestui proiect s-au creat si patru locuri de munca, iar membrii asociatiei nu se mai axeaza doar pe monocultura si pot face chiar legumicultura, in conditiile in care acum au sursa de apa. Mai mult, tinerii sunt sustinuti sa investeasca deoarece, pana la urma, se urmareste cu precadere realizarea unei agriculturi durabile.

4.090.000 de lei, fonduri europene nerambursabile pentru irigatii

Proiectul implementat de Organizatia de desecare – drenaj Balca-Macin a fost finantat prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013 si pe masura 125 – „Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii”. Valoarea totala a proiectului „Modernizarea si retehnologizarea statiei de pompare SPP Macin si a sistemului de irigatii aferent” a fost de 5.093.682 de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile s-a ridicat la 4.090.000 de lei. Investitia in reteaua de conducte a fost de 527.345 de euro, iar constructiile de rezistenta si terasamente de 90.000 de euro.

Tot prin acest proiect s-au schimbat instalatiile si pompele, s-a asigurat functionarea la parametri optimi din punct de vedere tehnic si economic a retelei de irigatii. Efectele s-au simtit in ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare, micsorarea riscului si incertitudinii in agricultura prin reducerea incidentei fenomenelor naturale de seceta si dezvoltarea integrala si durabila a agriculturii din teritoriul administrat.

„In cadrul procedurilor de modernizare s-a schimbat tot ce tine de izolatie termica, structura de rezistenta si toate componentele degradate. S-a modernizat si retehnologizat, s-au introdus utilaje noi in componenta agregatelor de pompare (tot ce tine de pompe, de motoare, de comanda). Totul a fost innoit, deoarece echipamentele vechi nu mai dadeau randament. Suntem intr-o zona cu probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa, iar noi ne dorim sa avem randament, sa reducem pierderile si sa avem profit”, a  povestit Mihai Marius, responsabil cu implementarea tehnica a proiectului, pentru publicatia Romania Rurala.

In cadrul acestui proiect s-au mai schimbat in jur de 100 de hidranti, deoarece majoritatea erau distrusi sau chiar inexistenti. Si o parte a conductei a fost inlocuita, folosindu-se una din polipropilena de inalta  densitate, cu o rugozitate mai mica, scazandu-se astfel pierderile.

„Am mai avea de schimbat, dar nu fac parte din proiect… Suprafata de irigatii ar fi de 1149 de hectare. Din  6 de kilometri de conducte s-au inlocuit aproximativ 6.000 de metri. Deci suprafata s-ar putea mari, conducta exista in pamant”, a mai spus specialistul.

Fonduri europene nerambursabile pentru irigatii: obiective atinse

Printre obiectivele acestui proiect se regasesc reducerea pierderilor de apa cu 12%, scaderea costului apei cu 12%, scaderea costului cu energia electrica cu 78%. Conform celor implicati in proiect, toate aceste investitii au dus deja la reducerea pierderilor. Spre exemplu, sistemul de functionare a motoarelor este cel de tip cascada. Acestea pornesc si se opresc in functie de debitul solicitat, merg la o turatie variabila, reducandu-se astfel uzura motoarelor si energia electrica consumata.

Fata de motoarele vechi, turatia este variabila, nu mai este de 1.500 de rotatii, ci de 1.000 de rotatii, in functie de debit. Astfel, consumul este mult mai mic, iar randamentul estimat este de peste 50%.

Acest sistem permite ca in functie de umiditatea solului, de necesarul de apa al unei plante si de analizele facute sa se calculeze exact cantitatea de apa furnizata in camp.

Problemele se rezolva impreuna

Din Organizatia de desecare – drenaj Balca-Macin fac parte societati comerciale, persoane fizice, organizatii de bovine si ovine sau caprine. Toti membrii au inteles ca este important sa aiba un raport bun intre ei  pentru ca problemele, de seceta sau de exces de apa, pot fi rezolvate doar impreuna. In zona sunt probleme si cu variatia nivelului Dunarii, care atunci cand creste duce implicit la ridicarea nivelului panzei freatice, iar cand scade nu se mai poate livra apa.

„ANIF (Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, n.r.) nu ne poate livra apa in conditiile in care nivelul Dunarii este scazut. Deoarece conducta de aspiratie a statiei de baza este perforata, automat pompa se dezamorseaza si nu se poate livra apa”, ne-a explicat Mihai Marius.

In sistemul construit la ODD Balca – Macin, apa este preluata din canalul de aductiune, trecuta prin Statia de punere sub presiune si trimisa catre hidranti, unde sunt racordati fermierii din zona. Dar daca nivelul apei in  bazinul de aspiratie este scazut, pompa se opreste.

„In acest sistem vedem si apa consumata de catre membri deoarece avem camine care masoara debitul si presiunea. Acestea sunt transmise la statia de punere sub presiune, care calculeaza si decide daca se opreste sau se da drumul la alta pompa. Sunt patru agregate de pompare, trei de baza si unul de rezerva. In cazul in care s-ar inunda statia sau ar aparea o defectiune avem sistem care automat goleste statia de apa, sistem de ridicare”, a mai spus specialistul.

Acest sistem are nevoie de apa in mod constant si este nevoie de o  investitie pentru rezolvarea problemelor pe conducta principala. Mai sunt de facut investitii, pe toata suprafata de irigat, dar acesta este un alt pas pe care ODD Balca – Macin il va face prin depunerea unui nou proiect pe fonduri europene.

Si prin PNDR 2014-2020 pot fi obtinute fonduri europene nerambursabile pentru irigatii. Este vorba de Submasura 4.3.I – „Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice – Componenta infrastructura de IRIGATII”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE