Fonduri europene nerambursabile: cum a reusit un tanar fermier sa acceseze 25.000 de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Cu 25.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, Constantin Burcea s-a instalat la conducerea exploatatiei agricole SC Agrotransport Miri SRL, din comuna Smardioasa, sat Smardioasa, judetul Teleorman.

Proiectul, finantat prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2007-2013, Masura 112 – Instalarea tinerilor fermieri”, a fost implementat in perioada ianuarie 2011 – ianuarie 2013si a beneficiat de o finantare nerambursabila de 25.000 de euro.

In cadrul exploatatiei agricole vegetale supusa proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura si intinsa pe 85,72  hectare era cultivata  doar floarea-soarelui in regim neirigat. Prin implementarea proiectului, tanarul fermier Constantin Burcea a  urmarit cresterea suprafetei de teren arabil, diversificarea productiei si modernizarea fermei.

Obiectivul general al proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura se refera la imbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol prin promovarea instalarii tinerilor fermieri si sprijinirea procesului  de  modernizare  in conformitate cu cerintele pentru protectia mediului, potrivit RNDR. Obiectivul specific vizat de tanarul fermier beneficiar al fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura a constat in cresterea veniturilor si imbunatatirea managementului exploatatiei, acesta urmand cursuri de specializare in domeniu.

Prin sprijinul financiar primit, beneficiarul fondurilor europene nerambursabile pentru agricultura a imbunatatit performantele generale ale fermei si a adaptat productia la cerintele pietei, cu respectarea normelor comunitare de eco-conditionalitate, de protectie a muncii si a mediului.

Investitia a fost necesara pentru a mari capacitatea exploatatiei agricole pana la 100 de hectare si pentru a diversifica productia. Astfel, implementarea proiectului derulat cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura a condus la cresterea dimensiunii economice cu 6 UDE si a veniturilor fermei, prin  luarea in arenda a 14,28 hectare de teren, introducerea in cultura a graului,  folosirea  de soiuri si hibrizi corespunzatori zonei de cultura si respectarea si aplicarea tehnologiilor  fiecarei culturi in perioadele optime.

Pentru  modernizarea si dezvoltarea fermei  vegetale, beneficiarul a achizitionat si o semanatoare de cereale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE