GAL-uri si fonduri europene nerambursabile: cum au reusit fermierii si firmele din Brasov sa acceseze peste 2,3 milioane de euro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Infiintat in 2011, Grupul de Actiune Locala Asociatia Transilvana Brasov Nord desfasoara in prezent 27 de contracte cu finantare europeana, valoarea totala a acestora ridicandu-se la circa 2,3 milioane de euro, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

In cadrul acestui GAL s-au reunit nu mai putin 68 de parteneri publici si privati (din mediul de afaceri si societatea civila) pentru a contribui la dezvoltarea locala a comunitatilor din nordul judetului Brasov, mai exact orasul Rupea si comunele Apata, Bunesti, Cata, Hoghiz, Homorod, Jibert, Maierus, Ormenis, Racos, Ticus si Ungra.

In baza Strategiei de Dezvoltare Locala, GAL ATBN a obtinut finantare nerambursabila de aproximativ 2,3 milioane euro pentru cele 12 localitati din zona de nord a judetului Brasov, in vederea realizarii de proiecte de dezvoltare rurala.

Din ianuarie 2012, GAL ATBN a inceput implementarea strategiei de dezvoltare, deruland diverse actiuni menite sa promoveze in randul potentialilor beneficiari din teritoriu oportunitatile de finantare disponibile prin Axa LEADER a Programului National de Dezvoltare Rurala 2007-2013. In vara lui 2015, spre finalul perioadei de implementare, 95% din bugetul alocat a fost contractat.

Beneficiari publici si privati (fermieri, tineri intreprinzatori, societati comerciale etc.) din teritoriul GAL au depus cereri de finantare pentru propunerile de proiecte pe care le-au avut, semnandu-se 27 de contracte de finantare cu o valoare totala nerambursabila de 2 164 491,45 euro. Banii au fost investiti in agricultura, turism, mici afaceri si servicii publice.

Principalele masuri de finantare din PNDR accesate de GAL Transilvana Brasov Nord sunt: 121 – „Modernizarea exploatatiilor agricole”, Masura 312 – „Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi, Masura 313 – „Incurajarea activitatilor turistice”, precum si Masura 322 – „Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale”.

Unul dintre proiectele de succes implementate cu ajutorul Grupul de Actiune Locala Asociatia Transilvana Brasov Nord apartine fermierului Vocila Liviu Ioan, din comuna Cata, judetul Brasov.

Anterior completarii cererii de finantare, beneficiarul acestui proiect utiliza 34,77 hectare de teren in arenda si 8,72 hectare de teren in proprietate, pentru grau de toamna (3,58 hectare), plante de nutret (8,52 hectare), pajisti temporare (1,13 hectare) si pajisti permanente individual (30,26 hectare). De asemenea, el detinea 34 de bovine sub un an, cinci juninci, 14 vaci reformate (pentru sacrificare), 200 de oi pentru reproductie si 57 de ovine tineret sub un an.

Prin proiectul contractat pe masura 121, in valoare de 113 300 de euro, finantarea nerambursabila fiind de 56 650 de euro, beneficiarul doreste cresterea competitivitatii exploatatiei agricole prin achizitionarea de utilaje performante.

Utilajele agricole care vor fi cumparate sunt: un tractor, o remorca tehnologica pentru furaje, un incarcator frontal pentru tractor si o cositoare. Prin dotarea cu utilajele mentionate, beneficiarul se va adapta conditiilor locale de productie variate (tip de sol, panta, clima, rezistenta solului) si va fi in masura sa asigure efectuarea lucrarilor mecanice in perioadele optime prevazute de tehnologiile de productie, astfel incat sa fie asigurat necesarul de furaje pentru cele 49 de bovine si 257 de ovine rezultate la finalul investitiei.

Grupurile de actiune locala (GAL) pot depune proiecte pe submasura 19.1 „Sprijin pregatitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locala”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, sprijinul nerambursabil fiind de 100% din valoarea proiectului.

Pentru a fi eligibila, strategia de dezvoltare locala (SDL) trebuie sa fie elaborata pe baza unei abordari de jos in sus si sa sprijine activitati care sa incurajeze dezvoltarea locala in zonele rurale.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE