AFIR a publicat noi Ghiduri privind evitarea conditiilor artificiale pentru 2 submasuri din PNDR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a publicat de curand pe site-ul propriu doua ghiduri cu instructiuni in vederea evitarii conditiilor artificiale pentru submasurile 4.1 – Investitii in exploatatii agricole si Submasura 4.2 – Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole.

Conform documentelor elaborate de AFIR, se considera conditii artificiale acele conditii create in mod voluntar (intentionat) de catre solicitanti in scopul obtinerii unui avantaj oferit prin programul/ masura/ submasura in cauza, cum ar fi:

  • a) creare de conditii artificiale in vederea incadrarii solicitantului in categoriile de solicitanti eligibili si/ sau a indeplinirii unei/unor conditii de eligibilitate specifice masurii/ submasurii
  • b) creare de conditii artificiale prin existenta unui beneficiar formal (solicitantul/beneficiarul direct de fonduri) si a unui beneficiar real (indirect) al finantarii, ca persoane fizice si/ sau juridice distincte sau identice
  • c) creare de conditii artificiale in vederea obtinerii unei incadrari mai avantajoase in sistemul principiilor si criteriilor de selectie.
  • d) creare de conditii artificiale in vederea obtinerii unui procent suplimentar al intensitatii/plafon mai mare al sprijinului comparativ cu cel la care proiectul si/ sau solicitantul/ beneficiarul ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi creat conditia artificiala respectiva.

Evitarea conditiile artificiale in cadrul proiectelor PNDR ramane un subiect intens dezbatut atat de autoritati, precum si de beneficiari sau de asociatiile de profil. In luna februarie, directorul AFIR a luat decizia sa retraga Ghidul de prevenire a conditiilor artificiale de pe site-ul Agentiei, dupa ce mai multe federatii agricole l-au catalogat drept “abuziv”. In schimb, directorul AFIR a promis ca va elabora instructiuni de evitare a conditiilor artificiale pentru fiecare submasura in parte din PNDR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE