Un europarlamentar se aruncă în lupta pentru salvarea mititeilor românești

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din cadrul Parlamentului European, a adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene cu privire la continuarea și finalizarea procedurii de revizuire a listei cu aditivii alimentari permiși la nivel european pentru preparatele din carne, inclusiv a mititeilor românești.

“În luna septembrie 2013, Comisia a informat statele membre că există o deviere de la calendarul inițial și că procedura de revizuire va fi prelungită, dar până la această dată nu avem încă un termen limită precis. Dată fiind importanța pentru România a modificării cât mai rapide a listei aditivilor alimentari permiși (pentru ca mititeii românești să nu dispară de pe piață, n.r.), am considerat necesar să-i solicit Comisiei Europene, printr-o întrebare scrisă, să precizeze care sunt motivele întârzierii procedurii de revizuire a acestui regulament și care este termenul de finalizare preconizat”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.

Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat în vigoare la data de 1 iunie 2013, stabilește în cadrul Anexei II aditivii alimentari autorizați la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afectează în mod direct produsul specific românesc „mititei”,  deoarece printre aditivii care nu au mai fost autorizați se regăsesc și anumiți aditivi folosiți în mod tradițional la prepararea pastei pentru mititeii românești.

România, prin Asociația Română a Cărnii și autoritățile guvernamentale, a făcut imediat demersurile necesare, solicitând Comisiei ca produsul „mititei” să fie inclus în categoria produselor tradiționale care nu sunt supuse acestui regulament, alături de burger și de cârnatul spaniol chorizo. În urma solicitărilor venite din partea României, dar și a altor state membre, Comisia a fost de acord să revizuiască Regulamentul nr. 1129/2011, anunțând disponibilatea de a finaliza acest proces până la sfârșitul anului 2013.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE