Subventia APIA pentru depozitarea privata carnii de vita

Carnea de vită românească, tot mai puțină

Facebook
Twitter

Numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 18,2%, respectiv cu 14,4% în luna octombrie 2013, comparativ cu luna precedentă, potrivit datelor publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). În aceste condiții, tot mai puțină carne de vită românească ajunge pe rafturile magazinelor.

Astfel, au fost sacrificate 65.000 de bovine în octombrie 2013, cu 10.000 de capete mai mult față de luna precedentă. Comparativ cu octombrie 2012, numărul total al bovinelor sacrificate în cea de-a zecea lună din 2013 a scăzut, de la 78.000 de capete. În prezent, producția internă de carne de vită acoperă doar 5% din necesarul de consum.

În luna octombrie 2013, greutatea în carcasă a bovinelor sacrificate a fost de 9.672.000 de tone, potrivit datelor provizorii publicate de INS.  Față de septembrie 2013, greutatea în carcasă a sporit cu 14,4% în octombrie 2013, de la 8.455.000 de tone.

Totuși, comparativ cu cea de-a zecea lună din 2012, greutatea în carcasă a bovinelor sacrificate în luna octombrie a acestui an s-a diminuat cu 3.494.000 de tone.

În funcție de greutatea medie în carcasă, luna octombrie a acestui an nu a fost la fel de bună ca septembrie sau ca aceeași lună din 2012. Greutatea medie în carcasă a bovinelor sacrificate în octombrie 2013 a fost de 148,8 kg, în scădere față de cea înregistrată în septembrie 2013 (153,7 kg) și de octombrie 2012 (168,8 kg).

În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 7,7%, respectiv cu 4,6%, în octombrie 2013, comparativ cu septembrie 2013. În luna octombrie 2013, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 21,5% din totalul sacrificărilor de bovine.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE