UE acorda mai multi bani crescatorilor de albine

Facebook
Twitter

Parlamentul European considera ca in spatiul intracomunitar este nevoie de politici concrete, implementate pe termen lung, care sa ajute la imbunatatirea sanatatii albinelor si la refacerea populatiei lor. Strategia are scopul de a imbunatati calitatea mierii, de a sustine apicultorii si de a asigura bunastarea albinelor, pe termen lung.

In acest context, eurodeputatii s-au adresat statelor membre UE si le-au solicitat sa ia masuri concrete impotriva contaminarii mierii si pentru a sprijini apicultorii.

Conform unei decizii luata in Parlamentul European, UE trebuie sa creasca bugetul pentru toate programele apicole nationale cu cel putin 50%, dar si sa creeze scheme concrete de sprijin pentru apicultori, in cadrul Politicii Agricole Comune de dupa anul 2020.

Apicultorii, despagubiti pentru pierderea efectivelor de albine

Conform Parlamentului European, apicultorii ar urma sa fie compensati in cazul in care vor suferi pierderi ale coloniilor de albine. De asemenea, statele membre ar trebui sa investeasca si in informarea publicului despre beneficiile consumului de miere, precum proprietatile sale terapeutice.

Si problema mierii  contrafacute a fost adusa in discutii de catre membrii Parlamentului European si o mare parte din acestia a sustinut ca trebuie facuta o diferentiere clara intre mierea naturala si produsele care contin alte forme de aditivi.

„Numai produsele care contin 100% miere trebuie sa poata fi etichetate sub acest nume, iar Comisia Europeana poate garanta acest lucru prin revizuirea legislatiei”, a subliniat Daciana Sarbu in plenul Parlamentului European.

84% din speciile de plante, dependente de polenizare

In prezent, in spatiul intracomunitar activeaza 620.000 de apicultori, care aduc in fiecare an 14,2 miliarde de euro la bugetul UE. Mai mult decat atat, contributia pe care albinele o aduc la mentinerea biodiversitatii este incomensurabila, iar reducerea populatiilor de albine ar putea avea efecte dezastruoase.

Conform unor estimari, 84% din speciile de plante si 76% din productia alimentara din Europa sunt direct legate de polenizarea albinelor. Totusi, fondurile oferite de UE nu sunt suficiente, se preciza in plenul Parlamentului European.

UE, al doilea mare producator de miere din lume

Productia inregistrata anual la nivelul UE este de 250.000 tone miere pe an, spatiul intracomunitar fiind al doilea producator din lume dupa China. In 2016, cei mai mari producatori de miere din UE au fost: Romania, Spania, Ungaria, Germania, Italia si Grecia.

Din cauza consumului mai mare decat productia, tarile membre UE importa in fiecare an aproximativ 200.000 tone de miere, provenita in general din China, Argentina, Mexic sau Ucraina. Conform studiilor, aproximativ 20% din mierea importata din statele extracomunitare nu respectau standardele UE de calitate.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE