Agricultura din satelit si fertilizarea solului prin senzori. Iata planurile UE, legate de viitorul agriculturii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Noua Politica Agricola Comuna se va concentra pe tehnologizarea agriculturii si pe instituirea unei agriculturi de precizie pe intreg teritoriul intracomunitar. Cu toate acestea, inca nu este clar cum se va face alocarea fondurilor pentru agricultura de precizie in cadrul noului PAC, noteaza EurActiv.com.

Totusi, mai multi fermieri considera ca fondurile PAC nu sunt suficiente pentru dezvoltarea corespunzatoare a agriculturii de precizie si pentru ca aceasta sa infloreasca este nevoie de atragerea de fonduri din alte surse, cum ar fi cercetarea.

In conditiile Brexit-ului, este de asteptat ca viitorul buget al Politicii Agricole Comune sa fie unul mai scazut, insa sansele sunt mari ca agricultura de precizie sa fie finantata si prin bine-cunoscutul sistem de plati directe, dar si prin fondurile de mediu.

Care sunt obiectivele agriculturii de precizie

Agricultura de precizie urmareste utilizarea intr-un mod cat mai eficient a resurselor, in functe de nevoile culturii respective. Agricultura de precizie implica si folosirea de tehnologii precum echipamente GPS, de teledetectie sau internet.

Tehnologiile folosite au rolul de a facilita o administrare mai eficienta a exploatatiei si de asigura o distribuire uniforma a ingrasamintelor, apei sau altor substante necesare plantelor. Acest mod inovativ de administrare a fermelor, va asigura o productivitate crescuta, o calitatate imbunatatita a produselor, un consum redus de energie/resurse si o mai buna conservare a mediului inconjurator.

Senzori pentru detectarea terenurilor cu fertilitate scazuta

Comisia Europeana propune si utilizarea de senzori in agricultura, care sa identifice fasiile de teren mai putin fertile si care ar beneficia de pe urma unui tratament special. Astfel, ingrasamintele ar fi aplicate doar in zonele in care este cu adevarat nevoie, evitandu-se risipa si suprasaturarea solului cu fertilizanti.

Aceasta procedura ar putea revolutiona agricultura conventionala, unde toate substantele necesare solului se aplica uniform, pe toata suprafata.

Agricultura inteligenta ar duce la crearea a noi locuri de munca

Conform declaratiilor comisarului european pentru agricultura, Phil Hogan, agricultura inteligenta ar putea declansa dezvoltarea a noi produse si servicii in domeniul agricol, sustinand astfel crearea de noi locuri de munca.

Organizatiile de protectie a mediului sunt reticente la aceste inovatii, punand problema micilor agricultori  si cum acestia ar putea fi marginalizati de catre corporatii. O alta problema abordata de aceste organizatii este cea a protectiei datelor si cine va putea avea acces la ele.

In prezent, Comisia Europeana se ocupa cu colectarea de date si informatii, pentru a pune bazele noului buget UE, post 2020. Situatia este mai complicata decat in fostul cadru financiar multianual, in conditiile in care bugetul va fi diminuat de Brexit iar autoritatea europeana va trebui sa finanteze in premiera si domenii precum apararea, securitatea sau migratia.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE