Conducerea Asociatiei Crescatorilor de Albine din Caras-Severin a facut o serie de solicitari catre MADR, de la subventionarea familiilor de albine pana la protejarea rasei autohtone, avand in vedere problemele cu care se confrunta apicultorii, dar si pentru ca Politica Agricola Comuna se va schimba dupa 2020, potrivit Agerpres.
„Sunt multe probleme in apicultura si sunt multe propuneri facute, printre care se afla subventia pe familia de albine, avand in vedere ca apicultura nu este subventionata, iar familiile de albine nu primesc subventii decat prin Programul National Apicol. Prin acest program, daca facem un calcul raportat la numarul de familii de albine, in jur de 1,5 milioane, care sunt inscrise in Romania, ar reveni pe familie 4,60 euro. Aceasta nu ar fi o problema, daca cei patru euro ar ajunge la fiecare familie de albine. Dupa datele statistice pe care le avem, insa, cu apicultorii care au accesat PNA, reiese ca sub 20% din familiile de albine sunt subventionate prin Programul National Apicol. Albina isi face treaba fie ca ia, fie ca nu ia subventie, polenizeaza peste 80% in plantele entomofile si nu este subventionata deloc. In judet sunt 98 de apicultori care au accesat pentru zece mii de familii de albine din cele 55 mii existente”, a declarat, pentru sursa citata, Ida Suta, vicepresedinta Asociatiei Crescatorilor de Albine din Caras-Severin.
Mai mult decat atat, Ida Suta a declarat ca este important sa se incurajeze cultivarea soiurilor autohtone, pentru ca sunt multe soiuri importate cu autopolenizare, la care albina nu mai are ce sa caute.
„Or, albina nu este un dusman al agricultorului, ci un partener de baza al acestuia. Ea polenizeaza plantele, nu distruge nici planta, nici fructele. Sunt cateva tari care si-au distrus rasele autohtone, precum Franta, Italia, Germania, care acum fac eforturi deosebit de mari pentru a reveni la rasa lor autohtona. La aceeasi presiune este supusa acum si Romania. Se importa material biologic, se importa hibrizi care o dilueaza. Or, familiilor de albine le trebuie multi ani sa se adapteze la conditiile climaterice din tara respectiva”, a aratat Ida Suta.
Si baza melifera forestiera reprezinta o problema, fapt pentru care a fost facuta propunerea ca la infiintarea perdelelor de protectie in componenta lor sa fie introdus soiul melifer.
Baza melifera forestiera s-a diminuat, in timp ce familiile de albine au crescut. De aceea, s-a solicitat incurajarea cresterii acesteia, prin anumite proiecte ce ar urma sa fie initiate de Ministerul Agriculturii. In plus, a fost facuta o solicitare si de subventii pentru fermele de elita si cele de multiplicare a rasei autohtone.
In Caras-Severin, Asociatia Apicultorilor din Romania cuprinde peste o mie de membri, care detin circa 55 de mii de familii de albine, mai precizeaza Agerpres.