Tulpină a gripei aviare descoperită la o fermă din Japonia. Risc de răspândire a virusului în Asia și Coreea de Sud

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

 Ministerul Agriculturii din Japonia a decis, marți, sacrificarea unui număr de aproximativ 4.000 de pui după ce oficialii au confirmat prezența gripei aviare la o fermă de păsări din sud-vestul țării.

Testele ADN au confirmat prezența tulpinii virusului H5  la o fermă în Miyazaki, după ce proprietarul acesteia a raportat mai mult de 20 de decese  în rândul păsărilor de curte în cursul zilei de duminică și luni, conform declarațiilor ministerului agriculturii.

“Am confirmat cel puțin trei dintre puii testat pozitiv pentru virusul H5”, a declarat un oficial al ministerului agriculturii. Guvernul Miyazaki a început deja sacrificarea tuturor puilor din fermă”.

Acesta a fost primul focar confirmat de gripă aviară la o fermă de păsări din Japonia, din luna aprilie. Unele păsări sălbatice găsite moarte în sud-vestul Japoniei, testate luna trecută, au fostite  pozitive.

Autoritățile Prefecturii Miyazaki, pe insula Kyushu, au inițiat demersuri pentru izolarea fermei de pui și, totodată, măsuri la fermele din apropiere, și au interzis transporturile de pui, concomitent cu igienizarea zonelor.

Oficialii au mai stabilit, deasemenea, stații pentru dezinfectarea vehiculelor care circulă pe drumurile principale din întreaga zonă pentru a preveni raspandirea virusului H5.

Prim-ministrul Shinzo Abe a dispus ministerului agriculturii măsuri “luarea măsurilor prompte și riguroase pentru prevenirea epidemiei cu virusul H5”.

Ministerul Agriculturii din Japonia a avertizat agricultorii cu privire la riscul de infecție cu virusul H5, invocând răspândirea continuă a bolii in Asia, inclusiv în țara vecină, Coreea de Sud.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE