septembrie 30, 2022

Forumul 16+1. Daniel Constantin: R.P. China ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relațiilor cu țările din Asia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Republica Populară Chineză ocupă un loc prioritar în politica României de dezvoltare a relațiilor cu țările din Asia, a declarat, miercuri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în deschiderea celei de-a IX-a ediții a Forumului 16+1.

“Republica Populară Chineză ocupă, în politica României, un loc prioritar în dezvoltarea relațiilor cu țările din Asia. Și în plan comercial, în zona asiatică, ocupă locul 1 atât la export cât și la importul de produse din agricultură. După cum am remarcat în ultima perioadă, România a devenit din ce în ce mai vizibilă pe piața chineză, iar companiile din această țară sunt interesate să investească în principal în sectorul agricol din țara noastră atât datorită avantajului din punct de vedere al afacerilor cât și statutului de țară membră a Uniunii Europene”, a declarat Daniel Constantin în deschiderea Forumului „China și statele din Europa Centrală și de Est”.

Daniel Constantin a precizat că modelul european de agricultură se bazează pe un sector competitiv, orientat către piață, dar care îndeplinește în același timp și alte funcții publice, cum ar fi “protejarea mediului înconjurător, protejarea și promovarea tradițiilor și asigurarea unor condiții de viață mai bune pentru locuitorii din spațiul rural”.

Forumul 16+1 – securitatea alimentară, schimbările climatice și implementarea unei dezvoltări rurale sustenabile

“Suntem onorați că este pentru prima dată când acest forum ‘China și statele din Europa Centrală și de Est’ se organizează într-o țară europeană. Forumul de azi (miercuri — n.r.) va fi urmat și de mai multe întâlniri ale oamenilor de afaceri, în cadrul unor sesiuni tematice din domeniul industriei alimentare, zootehniei, sectorului vegetal, agriculturii ecologice și tehnicii agricole.

Sper să fie un schimb fructuos de informații între specialiștii din agricultură și experții din cercetare agricolă, între reprezentanți ai autorităților și posibili investitori în acest domeniu, importanți atât pentru China cât și pentru țările din regiune. Ne dorim ca împreună cu partenerii din China și din Europa Centrală și de Est să finalizăm relațiile de colaborare în domeniul agriculturii și să oferim sprijin și soluții pentru crearea unui mediu favorabil proiectelor și programelor pe care dorim să le realizăm”, a adăugat șeful MADR.

România găzduiește miercuri, în cadrului târgului internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei — INDAGRA 2014, cea de-a IX—a ediție a Forumului 16+1 — ‘China și statele din Europa Centrală și de Est’, fiind pentru prima dată când acest eveniment se desfășoară în afara Chinei.

La acest forum participă delegații și oameni de afaceri din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Șerbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și China. Alături de miniștrii din statele europene este prezent și Han Changfu, ministrul Agriculturii din R.P. Chineză.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE