Utilaje agricole

Tractoare pentru podgorii și livezi, de la John Deere

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În sectorul agricol, este esențial pentru un fermier să țină pasul cu inovațiile, dacă vrea să facă profit și să respecte prevederile legale privind protecția mediului, fie că e vorba de emisii poluante sau erodarea solului. Adaptând inovația la cerințele și nevoile agricultorilor, principalii producători de tractoare din lume au lansat anul trecut noi modele, construite pentru a oferi cele mai ridicate productivități posibile, fără a neglija însă componenta de mediu.

Dintre modele lansate, vă supunem tractoarele de specialitate, produse de John Deere, disponibile în seriile 5GV, 5GF, 5RN, 5GH, destinate utilizării în podgorii și livezi.

Tractoarele de specialitate 5GV sunt destinate utilizării în plantațiile de viță-de-vie, cu o lățime între rânduri de 1,8 – 2,2m.  Cu o rază restrânsă de întoarcere şi o lăţime totală de doar 105 cm (versiunea 2WD) sau 115 cm (versiunea MFWD), 5GV este perfect pentru podgoriile cu spaţii înguste între rânduri. Zona liberă a osiei este ideală pentru instrumente medii – şi dacă efectuaţi operaţiuni sub fructe sau viţă de vie joasă, veţi aprecia cu siguranţă roţile de 20″ sau 24″ de pe modelele OOS (fără cabină).

Motorul PowerTech M de 4,5 litri cu Tier III, cu consum redus de combustibil distribuie putere constant într-un interval de 500 rpm, la cuplul de tracțiune maxim de până la 375 Nm (5100GF/GV) și oferă utilizatorului o putere de rezervă de până la 30%, iar transmisia modernă asigură că puterea de rezervă poat fi utilizată la maximum. Toate tractoarele Seria 5GH/GF/GV dispun de un turbocompresor pentru creşterea atât a puterii motorului cît şi a cuplului de tracţiune. Toate motoarele au sistem de evacuare rapidă a gazelor în sistemul scurt colector de evacuare şi ating cea mai bună performanţă cu un singur canal turbocompresor. Sistemul de răcire scade temperaturile de admisie între 40% si 50% pentru a asigura un aer mai dens cu mai mult oxigen la cilindru pentru o ardere curată şi mai eficientă.

Sistemul hidraulic este cu centru deschis de 60 litri, iar  rezervor de combustibil standard de 74 l asigură un timp îndelungat de lucru. Schimbul de ulei se realizează după 500 de ore lucru.

Caracteristici:

 • Cabină sau modelele OOS
 • Motor PowerTech M de 4,5 litri Tier III cu 59/66/74 kW (80/90/100 cp) Capacitate nominală 97/68 EC
 • Tirant în 3 puncte categoria IN/I/II
 • Comenzi electronice pentru tirant disponibile pe modelele cu cabină

Vezi Fisa tehnica pentru tractoare de specialite John Deere aici.

Tractoarele de specialitate 5GF sunt destinate atât utilizării în podgorii, cât și în livezi, cu o lățime a rândurilor între 2 şi 3m şi mai late. 5GF este ideal pentru aproape toate sarcinile din livadă sau din podgoriile mai mari, deoarece oferă toată manevrabilitate şi vizibilitate, plus priza de putere care facilitează munca în cazul sarcinilor dificile. Se poate alege între două tipuri de viteze, 540/540E şi 540/1000 rpm.

Osia frontală opţională pentru MFWD oferă mai multă putere pentru folosirea cuplei de remorcare în condiţii de alunecare. Designul punctului pivotant înalt permite 10° din oscilarea osiei, iar antrenările finale ale planetarei asigură că toată puterea ajunge în pământ.

Caracteristici:

 • Cabină sau modelele OOS
 • Motorul PowerTech M de 4,5 litri Tier III cu 59/66/74 kW (80/90/100 cp) Capacitate nominală de 97/68 EC
 • Sistem hidraulic cu Centru Deschis de 60 l
 • Opţional o a treia pompă cu până la 104 l/min
 • Tirant în trei puncte categoria IN/I/II
 • Până la 24 kN capacitate de ridicare

Vezi Fisa tehnica pentru tractoare de specialite John Deere aici.

Tractoarele de specialitate din seria 5RN au fost îmbunătățite, prin redimensionarea formei, respectiv îngustarea ei. Modelul 5RN oferă confortul unui interior spaţios, puterea şi versatilitatea unui tractor premium. Dar, datorită apărătorilor înguste şi rezervorului de combustibil, plus scara interioară şi luminile repoziţionate, este îngust la exterior.

Caracteristici:

 • Dimensiunile înguste ale tractoarelor Seria 5RN permit lucrul în condiţii speciale şi pe rânduri cu o lăţime până la 2,5 m.
 • Comparativ cu 5R, mânerul modelului 5RN este mai aproape de cabină şi apărătorile din spate sunt tăiate.
 • Pentru a oferi o versiune îngustă, nu sunt disponibile extensii ale apărătorile spate pentru tractoarele din Seria 5RN.
 • Scara modelului 5RN este montată într-un unghi mai ascuţit comparativ cu 5R. Rezervorul pentru combustibil al seriei 5RN este de asemenea foarte îngust pentru a oferi o lăţime mică.
 • Capacitatea rezervorului este de 114 l.
 • Lăţimea butucului axei faţă, de 1862 mm, este cea mai lată dimeniune a Seriei 5RN.

Vezi Fisa tehnica pentru tractoare de specialite John Deere aici.

Cu o gardă la sol de până la 78 cm, tractorul de specialitate 5GH este ideal pentru a lucra deasupra fructelor şi legumelor. Atât versiunea cu cabină, cât şi staţia de operare deschisă oferă două transmisii moderne: 12F/12R 2WD/MFWD şi 24F/24R MFWD cu Hi-Lo mecanic. De asemenea, versiunea cu cabină are o comandă electronică pentru controlul tirantului.

Versiunea 2WD are osii frontale speciale cu pivot pentru o gardă maximă la sol (78 cm). Chiar şi versiunea MFWD oferă o dimensiune impresionantă de 630 mm, datorită roţilor standard de 76,2 cm. Modelul 5090GH 2WD are o osie frontală special concepută pentru a oferi o gardă la sol de 78 cm. Lăţimea acestei osii poate fi reglată pentru a se potrivi cu diferite lăţimi de rânduri. Modelul 5090GH este disponibil şi cu osie 4WD. Acestă osie din fontă modulară oferă o gardă la sol de 63 cm pentru erbicidare sau lucrări în câmpurile cu legume sau rândurile cu fructe. Înălţimea crescută a seriei 5GH necesită două trepte pentru accesul în cabină. Adăugarea unei trepte în plus faciliteză accesul operatorilor.

Caracteristici:

 • 2 modelele 2WD: 78 cm gardă la sol
 • Modelele MFWD: 63 cm gardă la sol
 • Coborâţi osia spate pentru a adapta garda la sol pentru tipul de recoltă.
 • Motor PowerTech M de 4,5 litri Tier III cu 66 kW (90 cp) Capacitate nominală 97/68 EC

Vezi  Fisa tehnica pentru tractoare de specialite John Deere aici.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE