Fermierii români fac agricultură cu rable: parcul de tractoare și combine, expirat tehnic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Peste 73% din totalul tractoarelor folosite în agricultura și aproape 70% din combinele de recoltat cereale au durata normală de funcționare depășită.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, la sfârșitul anul trecut, în agricultura românească se înregistrau 184.446 de tractoare, 24.078 combine de recoltat cereale păioase, 147.471 pluguri, 90.092 grape cu discuri și 73.519 semănători de diferite tipuri.

Astfel, încărcătura medie teoretică pe tractor era de 50,7 hectare de teren arabil.

Cele mai multe dintre tractoare erau localizate în regiunile Sud-Muntenia și Nord-Vest care au peste 32.000 de tractoare.

Judeţele Arad, Dolj și Teleorman au peste 7.000 de tractoare, iar județele Timiş și Bihor au peste 10.000 de astfel de utilaje agricole.

Aproximativ 73,1% din total tractoare au durata normală de funcţionare depăşită, fiind amortizate.

Cele mai mari grade de amortizare la tractoare, de peste 80%, se găsesc în regiunile Sud-Vest și București-Ilfov, iar cele mai mici, respectiv sub 70% se găsesc în regiunile Vest și Centru.

Judeţele în care ponderea tractoarelor amortizate este între 84 și 90% sunt Teleorman, Suceava, Ilfov, Mehedinţi, Maramureş, Botoșani și Olt, iar peste 90% Bacău, Bistriţa, Giurgiu, Ialomița și Vâlcea.

În ceea ce privește combinele de recoltat cereale păioase, un procent de aproape 70% au durata normală de funcţionare depăşită.agricultura

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE