Liderii crescatorilor de ovine, alaturi de mai multi oieri din tara, au avut zilele acestea o intalnire cu ministrul Agriculturii pentru a stabili care vor fi conditiile de accesare a subventiilor pentru Campania 2017. Pe scurt, regulile de eligibilitate s-au intors la varianta din 2016.
„In urma discutiei pe care am avut-o cu domnul ministru, am reusit sa-l convingem si pe dansul ca performanta trebuie sa se afle in topul prioritatilor noastre. Astfel, va fi acelasi criteriu ca in 2016, mai exact ca animalele sa fie inscrise in registrul genealogic al rasei. Asta inseamna adeverinta eliberata de asociatia responsabila de registru. De asemenea, si fermierii care au achizitionat berbeci cu certificat de origine, cu scopul de a-si imbunatati productia, vor putea sa ia sprijinul cuplat pe baza dovezii ca detin acel certificat de origine avizat de ANZ, alaturi de respectarea raportului de 1 berbec la 35 capete femele”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Ionica Nechifor, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine si Caprine „Moldoovis”.
Ionica Nechifor subliniaza ca Romania nu trebuie sa mai fie o tara importatoare de material biologic.
„Ar trebui sa producem pentru noi si chiar sa exportam, deoarece avem un potential extraordinar. Nu ar trebui sa mai recurgem la berbeci netestati, distrugand astfel rasele locale”, ne-a mai spus liderul oierilor.
In ceea ce priveste cuantumul subventiilor aferente Campaniei 2016, presedintele Asociatiei „Moldoovis” ne-a declarat ca, din primele informatii, SCZ-ul va ajunge la circa 30 euro/cap de ovina, iar ANT-ul in jur de 26 lei/cap ovina.
„Noi am avut niste cifre ca si efective existente in registrul genealogic. In urma verificarilor au mai picat din ele. Noi ne asteptam la un cuantum pentru 2016 de circa 30 euro/cap ovina la SCZ. In 2017 sigur ca efectivul va creste, iar cuantumul se va diminua. Noi trebuie sa atingem tinta de 3,5 milioane de capete, pentru care Romania si-a propus sa ofere sprijin cuplat. Ceea ce nu se va atinge nici in 2017 dupa parerea mea. Abia in 2018-2019”, ne-a mai spus Ionica Nechifor.
Guvernul a aprobat recent, printr-o Hotarare, plafoanele alocate ajutoarelor nationale tranzitorii si schemelor de sprijin cuplat, in sectorul zootehnic si a stabilit cuantumul acestora pentru anul de plata 2016.
Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic se acorda fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plati nationale directe complementare in anul 2013, in aceleasi conditii specifice in care au fost platite aceste ajutoare. Vor beneficia de acest sprijin financiar fermieri, persoane fizice si juridice, care detin teren si animale, cooperative agricole, grupuri de producatori care desfasoara activitati agricole.
Plafonul pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic pentru speciile bovine si ovine/caprine care se acorda pentru anul 2016 este in valoare de 189.609.057 euro, respectiv 844,462 milioane lei, pentru speciile ovine/caprine alocandu-se 54.690.076 euro, respectiv 243,573 milioane lei.
Plafonul maxim al SCZ ovine, aprobat pentru anul 2016, este de 28.000.000 euro, respectiv 124,704 milioane lei pentru speciile ovine/caprine.
Platile pentru schemele de ajutoare nationale tranzitorii si sprijin cuplat in sectorul zootehnic se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2016.