Ministrul Agriculturii anunta cum se schimba conditiile de eligibilitate pentru subventii

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Conditiile de accesare a subventiilor vor fi din nou modificate pentru a permite unui numar cat mai mare de fermieri sa beneficieze de banii europeni, mai ales in cadrul sprijinelor cuplate. De curand, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat cum se vor schimba subventiile fermierilor pentru urmatoarea perioada.

„Aceasta situatie, cu plati foarte mari, mai ales pe sprijinele cuplate, nu se va mai repeta in 2016. Vazand aceste sume foarte mari, producatorii s-au straduit cat se poate de mult sa respecte conditiile impuse, insa din 2017, situatia se schimba radical. Am venit cu o serie de amendamente in urma discutiilor pe care le-am avut cu fermierii. De exemplu, la ovine, am scazut pragul de eligibilitate de la 150 de capete, in zona de munte, la 60 de capete, minim. Maximul, de la 600, la 500 de capete”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”.

Ministrul Agriculturii a prezentat si modificarile care vor intervenii in acordarea subventiilor pentru crescatorii de bovine.

„Pentru bovine, am introdus pentru zona de munte eligibilitate de la 5 capete, nu de la 10. Am venit de asemenea de la 8 ani, la 10 ani, varsta maxima a anului. Plus, conditia sa ai 10 bovine in curte, insa sa platesti cele eligibile. In prezent, nu este posibil. Va exista o crestere substantiala pe ansamblu pentru ca fondurile vor creste de la an la an. De exemplu, daca vorbim de bovina de carne, in loc de 300 de euro vom ajunge la 330-340 de euro pe cap de animal”, a mai spus ministrul Agriculturii.

In ceea ce priveste subventiile pentru ovine, Achim Irimescu si-a exprimat dorinta de a se reduce decalajul de cuantum dintre acest sector zootehnic si bovine.

„La ovine vom avea de asemenea o crestere substantiala, pentru ca ne dorim sa reducem decalajul dintre ovine si bovine. De la 4,5 euro in prezent, vrem sa ajungem la 17 – 20 – 26 de euro pe cap de animal”, a mai spus ministrul.

De asemenea, ministrul Agriculturii a mai precizat ca pentru Campania 2015 au fost efectuate plati „de peste 97% din toate fondurile cumulate”.

Agentia de Plati a precizat in cadrul unui comunicat, facut public la 31 august 2016, ca pentru Campania 2015 a fost platita suma de 1,936 miliarde de euro pentru un numar de 929.420 beneficiari (98,44 % din numarul total de beneficiari). Pentru Campania 2015 fondurile totale alocate agriculturii sunt de 2,1 miliarde de euro. Totodata, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat recent ca, in perioada 16 octombrie – 1 decembrie 2016, va efectua plata in avans aferenta Campaniei 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE