Cum se schimba conditiile de eligibilitate pentru subventii. Sprijinul cuplat se va micsora la jumatate

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii a notificat Comisia Europeana in privinta unor modificari legislative asupra conditiilor de accesare a sprijinelor cuplate, in special pentru sectorul zootehnic. Dorinta oficialilor romani este ca in urmatorii ani sa nu se mai repete situatia din 2016, atunci cand, din cauza conditiilor dure de accesare, foarte putini fermieri au putut fi eligibili la plata. Cei care au reusit insa, au avut parte de cele mai mari cuantumuri la subventii din Uniunea Europeana.

„In prezent, Romania a notificat Bruxelles-ul cu privire la schimbarea conditiilor de accesare a subventiilor. Va fi mai degraba o discutie bilaterala cu oficialii europeni, pe fiecare punct solicitat de tara noastra. Doar atunci vom cunoaste concret ceea ce s-a aprobat si ce nu. Principala modificare solicitata de Romania vizeaza sprijinul cuplat la vaca de lapte, pentru zona de munte, unde se doreste o scadere a efectivului minim de la 10 capete la 5 capete. Obligatoriu vor mai intra destul de multi fermieri la plata. Apoi, o crestere a varstei maxime pentru vaca de lapte, de la 8 ani la 10 ani. Si aici vor mai fi animale care vor intra in plus la subventii”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei crescatorilor de bovine pentru carne din Romania (ACBCR).

De asemenea, o serie de modificari urmeaza sa fie realizate si pentru schemele de plata dedicate bovinelor de carne. „La vaca de carne va fi o modificare de structura a schemei, in sensul ca vor exista 2 submasuri in cadrul aceleiasi scheme. Va fi o schema pentru reproductie, unde vor intra vacile pentru reproductie, vacile mama si taurii pentru reproductie, cu o alocare de 8,5 milioane de euro, si va fi o alta schema separata pentru tineret, unde va intra tineretul rasa curata si cel metis, adica si ingrasatoriile, care pana acum nu au beneficiat de subventii, cu o alocare 3,5 milioane de euro. Practic, sumele acestea se vor distribui in cadrul fiecarei scheme in parte, conform efectivului eligibil. A ramas ca efectiv eligibil intre 10 si 250 capete”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

Sprijinul cuplat zootehnic se va diminua la jumatate

Un alt motiv pentru care crescatorii de animale vor beneficia in urmatorii ani de un sprijin cuplat zootehnic mai mic este si din cauza ca numarul efectivelor solicitate la plata s-a marit de aproape trei ori.

„Cuantumul, indiferent de conditii, oricum nu o sa mai ramana la fel. Cel putin la vaca de carne vorbim de o scadere foarte mare a cuantumului. Daca anul trecut au fost 8.400 de capete eligibile, iar in final s-a ajuns la un cuantum de 1.220 de euro/cap de animal, anul acesta deja s-au depus cereri pentru 19.500 de capete. Vorbim de o scadere din estimarile noastre in jur de 570 de euro/cap de animal. Nu stim bineinteles cate vor ramane eligibile. Presupunem ca nu vor mai cadea foarte multe capete de la plata, avand deja experienta anului trecut. Fermierii au fost in 2016 mai atenti la depunere, au stiut conditiile de depunere”, a mai declarat, pentru StiriAgricole.ro, Dumitru Grigorean, presedintele ACBCR.

Crescatorii romani asteapta cu interes pozitia Bruxelles-ului cu privire la modificarea conditiilor de accesare pentru subventii, mai ales in ceea ce priveste vaca de lapte. „E interesant de vazut daca oficialii europeni vor fi de acord cu scaderea efectivului eligibil sub 10 capete, in conditiile in care Bruxelles-ului sprijina reducerea productiei de lapte. Speram insa ca oficialii europeni sa fie de acord, tocmai in ideea de a permite cat mai multo fermieri sa beneficieze de subventii, pentru a trece peste aceasta perioada dificila”, ne-a mai spus Dumitru Grigorean.

Modificarile asupra conditiilor de accesare a sprijinelor cuplate ii vor viza si pe crescatorii de oi. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anuntat ca pragul de eligibilitate, pentru zona de munte, va scadea de la 150 de capete, la 60 de capete, iar maximul de la 600, la 500 de capete.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE