Ministrul Agriculturii: fermierii care nu depun cererile la timp nu primesc subventii

Facebook
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, aflat duminica la Arad, a vrut sa verifice daca fermierii din judet au fost anuntati de functionarii APIA cu privire la data si ora la care trebuie sa se prezinte pentru a depune cererea unica, aferenta Campaniei 2017, informeaza Mediafax. Mai mult decat atat, seful MADR a subliniat ca agricultorii care nu vor depune cererile la timp nu vor beneficia de subventii.

„Daca nu depun cererile pana pe data de 15 mai nu primesc nici subventiile, ca nu poti sa dai subventii fara cereri si cererile depuse la timp. 15 mai este ultima zi cand se depun cererile”, a spus ministrul Petre Daea.

De asemenea, ministrul Agriculturii a vrut sa verifice functionarii APIA Arad daca i-au contactat pe fermieri pentru a-i programa pentru depunerea cererilor unice. Pentru a se convinge de acest lucru, Petre Daea a sunat personal mai multi agricultori.

Petre Daea a mai spus ca „este pentru prima data in Romania ca am putut sa dam subventia ca ajutor national tranzitoriu incepand cu data de 23 februarie (…) pe suprafetele pe care le-au declarat anul trecut si in aceasta perioada sunt in plata. De asemenea, am aprobat hotararea de guvern pentru a asigura subvetiile in zootehnie, ajutoarele nationale tranzitorii si subventia cu plata pe subventia din zootehnie in asa fel incat si fermierii din acest sector foarte important sa intre in posesia sumelor cuvenite pentru care au dreptul”.

In ultimele doua zile, ministrul Agriculturii a avut deplasari la Targu Mures, Bistrita Nasaud, Baia Mare, Satu Mare, Oradea si Arad.

Cererile pentru acordarea subventiilor se pot depune in perioada 1 martie – 15 mai, in perioada 1 iunie – 1 iulie sunt programate esantionarile, iar in perioada 1 iulie – 1 octombrie verificarile in teren, urmand ca incepand cu data de 15 octombrie sa inceapa plata avansurilor pentru care suprafetele pentru care s-au cerut banii.

Ministerul Agriculturii a publicat recent un proiect de ordin privind modificarea criteriilor si conditiilor de eligibilitate asupra subventiilor in 2017. StiriAgricole.ro va ofera de asemenea si un ghid asupra celor mai importante lucruri de care trebuie sa tineti cont atunci cand va prezentati pentru depunerea cererii unice.

Fermierii romani pot solicita in cadrul cererilor unice urmatoarele scheme de plati/masuri: plati directe si ajutoare nationale tranzitorii (plata pentru tineri fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri, ANT – vegetal si zootehnic), masuri compensatorii de dezvoltare rurala (Agromediu si clima, Agricultura ecologica, Plati pentru zonele care se confrunta cu constrangeri naturale, Agromediu PNDR 2013), scheme de plata in zootehnie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE