Subventii APIA: cum va puteti completa electronic cererea unica de plata 2017

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

IPA Online este un program informatic gratuit care iti permite sa completezi electronic Declaratia de suprafata din cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata. Aplicatia poate fi folosita oriunde exista un computer conectat la Internet: la domiciliu, la sediul exploatatiei, la primarie, la centrul APIA etc.

Puncte de Acces IPA Online aproape de tine (destinate celor care nu au acces la Internet): centrele judetene si locale APIA, primarii.

Aplicatia IPA Online este pusa la dispozitia fermierilor, in mod gratuit, de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si poate fi accesata la adresa http://lpis.apia.org.ro

IPA Online iti pune la dispozitie lista parcelelor pentru care ai solicitat sprijin in anul anterior, cu suprafetele determinate in urma controalelor realizate de specialistii Agentiei, precum si schita parcelelor agricole, informeaza APIA.

Pentru fiecare parcela in parte, poti modifica, corecta sau completa datele in conformitate cu informatiile noi referitoare la suprafata si cultura, si, de asemenea, schita parcelei. Programul realizeaza verificari ale datelor pe care le inscrii si, daca acestea nu sunt
complete sau au necorelari evidente, va afisa o avertizare, ajutandu-te astfel sa completezi corect Cererea unica de plata.

De asemenea, poti stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, asa incat, daca ai nevoie de verificari, poti sa intrerupi lucrul cu aplicatia si apoi sa il reiei, avand pastrate datele completate anterior. Astfel, te poti deplasa pe teren sau poti solicita sprijin pentru identificarea corecta a parcelei si completarea suprafetei acesteia.

De ce sa folosesti IPA Online?

Poti face completarea Cererii unice de plata pe parcursul mai multor sedinte de lucru, cu mai multa atentie si mai corect. Nu mai este nevoie sa desenezi parcelele pe harti de hartie.

In timp ce lucrezi poti afla ce suprafata ai desenat pe harta; daca parcela desenata se suprapune peste cele desenate de alti fermieri; daca ai declarat o suprafata mai mare decat suprafata blocului fizic.

Riscul depunerii unei declaratii de suprafata incorecte este mult mai mic, ca si riscul de a primi sanctiuni din aceasta cauza.

In anul urmator completarii electronice a Declaratiei de suprafata, tot ce trebuie sa faci este sa verifici daca exista modificari in Cerere si sa faci numai acele modificari, realizand o importanta economie de timp.

Declaratia de suprafata completata de tine va fi automat introdusa in Sistemul Integrat de Administrare si Control – aplicatie prin care APIA verifica Cererea ta de plata. Astfel, autorizarea la plata se va face intr-un timp mai scurt si vei primi sprijinul financiar mai repede.

Vei putea accesa rezultatele controalelor din anii precedenti. Nu vei fi nevoit sa completezi Cererea unica de plata. Se reduce timpul de completare a cererii la sediul APIA iar probabilitatea de a introduce date gresite este mai mica.

Responsabilitatea datelor declarate si digitizarea parcelelor va apartine, de aceea trebuie sa declarati corect suprafetele si culturile utilizate in anul de cerere curent.

Cum poti folosi IPA Online?

Pentru a completa Cererea unica de plata folosind aceasta aplicatie, ai nevoie de un nume de utilizator si o parola pe care numai tu le cunosti. Este recomandat ca, la prima logare in aplicatie, sa fie schimbata parola primita, ca sa fii sigur ca numai tu ai acces.

Pentru a invata cum sa folosesti programul, poti folosi butonul de asistenta „?“ din aplicatie, unde vei gasi Manualul de utilizare. Poti, de asemenea, sa consulti manualul pe Internet, poti participa la sesiunile de instruire realizate de APIA sau poti cere sprijin specialistilor APIA.

Alte lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre IPA Online

Daca ai completat electronic Cererea unica de plata folosind IPA Online, NU UITA ca trebuie sa te prezinti la APIA pentru a semna Cererea unica de plata, in care se regasesc datele de identificare si cele cuprinzand Angajamentele.

Cererea unica de plata trebuie semnata si inregistrata la APIA, in registratura electronica, pentru a fi preluata pe fluxul de lucru in vederea acordarii sprijinului.

Daca nu ai primit un numar de inregistrare, inseamna ca nu ai mai depus cerere de plata.

Trebuie sa fii atent la mesajele de atentionare pe care le afiseaza programul IPA Online, pentru a evita sa primesti solicitari ulterioare de clarificare din partea APIA si pentru a avea o Cerere completa si cat mai corecta, informeaza APIA.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE