Cuantumul subventiilor pentru masura 13 – zone care se confrunta cu constrangeri naturale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Fermierii vor putea solicita in cadrul cererii unice 2017 si plati pentru zonele care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice. Mai exact, este vorba despre masura 13 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2020.

Pentru a beneficia de plati in cadrul acestei masuri, fermierul trebuie sa respecte conditiile de eligibilitate conform Fisei Masurii 13 din PNDR 2014 – 2020.

Sprijinul este de tip compensatoriu, acordat anual, ca suma fixa, pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de fermierii care incheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activitatilor agricole in zonele (U.A.T.-urile) eligibile corespunzatoare fiecarei submasuri si care sunt fermieri activi.

Conform PNDR 2014 – 2020, la nivelul fiecarei submasuri, pentru fermele cu suprafete agricole mai mari de 50 ha se va aplica degresivitatea sprijinului financiar, valoarea platii scazand pentru acele suprafete agricole care depasesc valorile mentionate.

Lista zonelor (U.A.T.-urilor) eligibile fiecarei submasuri poate fi consultata pe site-ul APIA la sectiunea „Materiale de informare – Materiale cu caracter consultativ privind schemele/masurile de plata pentru care se poate solicita sprijin prin cererea unica de plata in campania 2017”.

Alocarea financiara pentru aceasta masura este de 1.354.892.645 euro, potrivit APIA.

sM 13.1 – plati compensatorii in zona montana (658 UAT) – 97 euro/ha/an

Prima compensatorie este platita anual, ca suma fixa, acordata pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de fermierii care incheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activitatilor agricole in zonele montane.

sM 13.2 – plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative (769 UAT) – 62 euro/ha/an

Prima compensatorie este platita anual, ca suma fixa, acordata pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de fermierii care incheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activitatilor agricole in zonele care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative.

sM 13.3 – plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice (24 UAT) – 75 euro/ha/an

Prima compensatorie este platita anual, ca suma fixa, acordata pe hectar si reprezinta o compensatie pentru pierderile de venit si costurile suplimentare suportate de fermierii care incheie angajamente voluntare anuale pentru continuarea activitatilor agricole in alte zone afectate de constrangeri specifice.

Platile compensatorii se acorda utilizatorilor de terenuri agricole in urma incheierii unor angajamente voluntare multianuale pentru M10 si M11, respectiv anuale pentru M13. Beneficiarii platilor compensatorii sunt fermierii utilizatori de terenuri agricole in cazul masurii de agro-mediu si clima si, fermierii activi utilizatori de terenuri agricole in cazul masurii de agricultura ecologica si a masurii care vizeaza zonele care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE