Există o serie de culturi agricole care pot maximiza profitul celor care lucrează terenurile, prin simplul fapt că pot fi înființate după recoltarea culturii principale sau pentru că au o perioadă scurtă de vegetație.
Cultura de bame
Spre exemplu, pe terenurile pe care s-au semănat legume timpurii, se poate înființa o cultură de bame. Perioada optimă de semănare este în lunile mai-iunie. Pentru un hectar, sunt necesare circa 10-12 kilograme de sămânță, prețul mediu fiind de circa 150-200 de lei/kilogram potrivit anunțurilor postate de producători. Producția medie variază între 1,5 și 3 tone/hectar, dar poate ajunge la 6 tone la hectar. Recoltarea începe în luna iulie și se încheie în septembrie. Astfel, chiar dacă productivitatea este redusă, comparativ cu alte plante, se pot obține venituri de 60.000-120.000 de lei în numai câteva luni.
Cultura cartofului timpuriu
În gospodăriile populaţiei şi în cadrul asociaţiilor familiale, unde există forţă de muncă, în special în zonele sudice şi pe terenuri nisipoase, se practică cultura asociată a pepenelui verde cu cartoful timpuriu. Cultura de cartof timpuriu se înfiinţează în a doua jumătate a lunii martie, iar la sfârşitul lunii aprilie se seamănă pepenii verzi, printre rândurile de cartof timpuriu, respectându-se distanţele dintre rânduri ale culturii de bază. Între 2 rânduri de pepene verde se plantează două rânduri de cartof timpuriu la distanţa de 70 cm între rânduri.
La sfârşitul lunii mai începe recoltatul cartofului timpuriu. Acesta eliberează treptat terenul până la mijlocul lunii iunie, după care pepenele verde rămâne în cultură pură.
Cultura de topinambur
Topinamburul, planta cunoscută şi ca „morcovul pământului”, „cartoful ciorii” sau „nap porcesc”, este foarte rezistentă şi asigură venituri substanţiale fermierilor. Pentru înfiinţarea unei culturi pe o suprafaţă de un hectar, este nevoie de o investiţie de circa 4.000 de lei, cât costă tuberculii de topinambur. Inginerul Costel Vînătoru, de la Staţiunea de Cercetare- Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, spune că se pot pune în pământ și jumătăți de tuberculi sau chiar coji și că aceștia vor rodi.
Plantă iubitoare de lumină, care preferă solurile de luncă, topinamburul trebuie irigat în perioadele de secetă și trebuie efectuate două-patru praşile pe an. Investiția se recuperează rapid, spun cultivatorii, în condițiile în care un kilogram de tuberculi se vinde cu circa 4-5 lei. La o producţie medie de 40- 50 de tone/ hectar, veniturile ajung la aproximativ 180.000- 225.000 lei, pe hectar. Dacă se folosesc îngrăşăminte, producţia poate ajunge şi la 60-80 de tone/hectar. Tuberculii pot fi „păstrați” în pământ, până când se justifică recoltarea lor.
Cultivarea lupinului
O altă cultură care poate fi înfiinţată este cea de lupin. În prezent, se cultivă peste 150 de soiuri la nivel mondial, iar, la noi, cele mai bune rezultate le are soiul alb.
Lupinul alb dă rezultate bune în zona solurilor brune şi brune podzolite din Transilvania, brun-roşcate din Muntenia, zone în care a realizat producţii mai mari decât alte leguminoase, precum şi pe nisipurile Olteniei. Lupinul galben valorifică bine solurile nisipoase din nord-vestul Transilvaniei, iar lupinul albastru solurile podzolice din zonele mai răcoroase.
Ca îngrăşământ verde, lupinul se poate cultiva ca planta principală sau ca a doua cultură în miriştea unei plante care eliberează terenul timpuriu. Lupinul realizează producţii de 20 – 30 q/ha boabe, mai productiv fiind lupinul alb. Producţia de masă verde la ha este de 25 – 60 t, în funcţie de specia de lupin, de sol şi de tehnologia de cultivare (în cultură succesivă sau ca plantă principală).