Gratie specialistilor de la Statiunea de Cercetare Legumicola Buzau, Romania se poate mandri cu primul soi autohton de topinambur, capabil sa atinga productii anuale de peste 100 de tone la hectar.

Noul soi, aflat in faza de brevetare, are o inaltime de peste trei metri, ofera productii anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar, florile sunt folosite in medicina naturista, iar tulpinile ofera o masa lemnoasa de mai multe sute de metri cubi la hectar, potrivit Agerpres.

„Soiul de topinambur romanesc trimis pentru omologare si brevetare provine din exemplare ameliorate culese din doua locatii, zona Calarasi si din mai multe localitati din zona Muntilor Buzaului. Acesta este o resursa naturala ieftina, nemodificata genetic care poate fi cultivata cu succes in toate zonele tarii, fara ingrasaminte chimice de sinteza, erbicide, pesticide sau insecticide, productiile la unitatea de suprafata fiind foarte mari, ajung si la 120 de tone la hectar, iar beneficiile medicinale si alimentare sunt de necontestat”, a declarat, pentru sursa citata, cercetatorul Costel Vanatoru, membru corespondent al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice.

Topinamburul este cultivat pentru tuberculii sai dulci, gustosi, care pot fi consumati in stare proaspata sau sub diverse preparate culinare. „Compozitia chimica a tuberculilor evidentiaza clar valoarea alimentara a acestora: continut ridicat in substante uscate, peste 22%, proteine 1,6 %, grasimi 0,2%, celuloza 1,1%, saruri minerale 0,95 %, substante extractive neazotoase sub forma de inulina, zaharoza, levulina si amidon, 18,43% , ceea ce il face un rival de temut al sfeclei de zahar. Totodata, tuberculii de topinambur sunt folositi cu succes in industria spirtului, din 100 kg rezulta 7-10 l alcool si circa 60 kg borhot, dar pot fi folositi si ca nutret in hrana animalelor”, a mai declarat Vanatoru.

De asemenea, merita precizat ca noul soi atinge o inaltime de aproape trei metri, tulpinile sale putand fi folosite cu succes la realizarea perdelelor de protectie, dar si in domeniul energetic, masa vegetativa aeriana a plantei fiind compusa in special din tije lemnoase folosite pentru producerea peletilor. „Productia de biomasa la unitatea de suprafata obtinuta de la topinambur depasind de cateva ori celelalte plante similare de cultura”, a mai spus cercetatorul Costel Vanatoru.

Cei care doresc sa infiinteze o asemenea cultura este bine sa cunoasca faptul ca topinamburul se adapteaza bine pe o varietate mare de soluri, singura conditie majora fiind ca acestea sa fie bine drenate. In ceea ce privese perioada optima de plantare, aceasta este la inceputul primaverii (februarie – aprilie).

Pentru a infiinta un hectar cu topinambur, un cultivator are nevoie de circa 1.000 kg de tuberculi. Acest lucru inseamna ca pentru plantare, un fermier va plati aproximativ 4.000 lei, pentru materialul saditor. De asemenea, pentru lucrarile de infiintare a culturii si de ingrijire a ei, un fermier ar trebui sa mai dispuna de circa 3.000 lei.

Mai multe detalii despre aceasta planta puteti citi in articolul „Idei de afaceri: topinamburul, cultura care le poate aduce micilor fermieri 30.000 euro pe hectar”.

Infiintata in 1957, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau are in prezent 60 de angajati, desi pana in 1989 aici activau aproape 2.000 de cercetatori. Mai mult decat atat, statiunea de cercetare nu primeste niciun ban de la bugetul de stat, aceasta autofinantandu-se prin vanzarea legumelor, semintelor si a rasadurilor.

Share on Facebook