Fermierii care au fost obligaţi să returneze banii primiţi ca prime de la stat şi-ar putea recupera aceste sume, dacă Parlamentul votează o lege avizată favorabil de Guvern.
„Guvernul a avizat favorabil un proiect de lege promovat de către deputaţi prin care sumele reprezentând primele beneficiarilor din plăţi naţionale, directe complementare, în sectorul zootehnic, nu se mai recuperează, titlurile de creanţă sunt anulate prin efectul legii, sumele recuperate de la fermierii care au fost executaţi de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură ca urmare a deciziei Curţii de Conturi se restituie către aceştia. Sumele de 26 de milioane de lei sunt în bugetele ministerului Agriculturii dacă această lege va trece şi eu sper să treacă în regim de urgenţă de Parlament. Altfel, riscăm ca o parte considerabilă a sectorului zootehnic din România să fie afectată iremediabil”, a declarat Ministrul Agriculturii Daniel Constantin.
Potrivit șefului de la MADR, fermierii au ajuns în situația de a fi obligați să restituie primele de la stat după ce în 2007-2008 cei care au beneficiat de subvenţii au trebuit să semneze o declaraţie pe proprie răspundere că nu au datorii la bugetul de stat.
„Mulţi dintre aceştia nu au ştiut că au o amendă sau diferite penalităţi calculate de ANAF şi au semnat acea declaraţie pe proprie răspundere, încălcând în felul acesta legea. Azi avem peste 9.700 de fermieri şi un efectiv de 279.000 de bovine care, din păcate nu mai primesc sprijin, nu mai primesc fonduri de la bugetul de stat. S-au recuperat sumele respective care au fost încasate de aceştia ca urmare a unei constatări a Curţii de Conturi din 2010. Ordinul de ministru a fost abrogat, dar a rămas efectul financiar şi juridic asupra acestor persoane”, a afirmat Daniel Constantin.